babeczka owocowa

maślana babeczka z kawałkami owoców sprawi, że twój dzień będzie trochę milszy! Babeczka owocowa jest idealna na przyjęcie herbaciane.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 66 % 48 g
367 kcal
IG: 0 / 21 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
Krok pierwszy-wszystkie masło i cukier przydzielone do przepisu miesza się w odpowiednim pojemniku, aż ta wysokokaloryczna mieszanka nabierze wyraźnego kremowego odcienia. Średnio powinno to zająć kilka minut.

jajka są następne w mieszance. Dodaj je pojedynczo lub wszystko naraz-decyduje kucharz. Konieczne jest ubijanie, aż zgęstnieje. Następnie odmierz połowę istniejącej mąki do pojemnika z mieszanką i ubij z zemstą. W trakcie tego procesu dodajemy drugą połowę mąki i wybrane przyprawy, ostatecznie zamieniając mieszaninę w ciasto. Ostatnim składnikiem są suszone owoce.
włóż je do osobnej miski i wyrzuć ciasto na wierzch. Sumiennie rozprowadzamy suszone owoce na cieście.

owoce naszej pracy wkładamy do wcześniej wyłożonej Formy do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta, a pośrodku wyciśnij dołek. Wkładamy przedmiot do piekarnika i gotujemy w temperaturze 160 stopni. Będziemy musieli poczekać wystarczająco długo, od godziny do półtorej, a potem około. Aby mieć pewność, że babeczka jest całkowicie upieczona, sprawdź jej wnętrze czymś wystarczająco cienkim i ostrym, aby nie pozostawić brzydkich śladów.

babeczka owocowa jest gotowa. Możesz go zjeść natychmiast, gdy ostygnie, lub zostawić na odpowiedni moment, jeśli jest wystarczająca siła woli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g

Podobne przepisy