babeczki z dynią i rodzynkami na kwaśnej śmietanie

Prosty i pyszny przepis. Z najtańszych produktów! Szybko i smacznie, moje dzieci bardzo to lubią. Również przydatne!
KucharkusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 62 % 36 g
304 kcal
IG: 3 / 9 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Wymieszaj śmietanę, olej roślinny i jajko (tj. Oddzielnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
2. Wymieszaj płynne składniki z suchymi (tj. Nie ugniataj długo, tylko po to, aby wszystko się połączyło. Posiekaj orzechy, zetrzyj dynię; dodaj zarówno orzechy, jak i dynię do ciasta. Nasmaruj foremki olejem, włóż do nich ciasto, wypełniając w dwóch trzecich.

3. Piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy