skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
przesiej mąkę pszenną do szerokiej miski, wetrzyj tam margarynę i posiekaj okruchy tłuszczu. Wprowadzamy jajka i śmietanę, solimy i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, które swobodnie pozostaje w tyle za rękami. Po zrolowaniu kulki z gotowego ciasta i zawinięciu jej w folię spożywczą, pozostaw na pół godziny w lodówce do dojrzewania.
W międzyczasie jest czas, zajmijmy się nadzieniem. Wybrany rodzaj miazgi (jagnięcina lub wieprzowina) jest dokładnie myty i suszony. Usuwamy twarde żyły i folie i kroimy w małą kostkę zwykłym nożem. Ważne jest, aby nie używać maszynki do mięsa, ale wykonywać wszystkie operacje ręcznie - To podejście zapewni soczystość i niesamowity smak mielonego mięsa.
dodaj cebulę do mięsa, pokrojoną w małe okruchy, sól i pieprz do smaku i dobrze zagniataj masę, aż będzie gładka. Pamiętaj, aby dodać zimną wodę i stopioną margarynę do mięsa mielonego (możemy zastąpić masłem) - to kolejny sekret sukcesu. W końcu dzięki tak prostej sztuczce po upieczeniu w ciastach powstanie pyszny bulion.
gotowe ciasto kroimy na porcje, formując małe kulki. Każdą część zwijamy w warstwę o średnicy około dłoni i kładziemy nadzienie na środku. Ściśnij krawędzie zgodnie z zasadą formowania pierogów, tworząc zgrabny kręcony kontur.
rozłóż gotowe kibiny na suchej blasze do pieczenia, posmaruj powierzchnię żółtkiem jajka, aby uzyskać złoty kolor gotowych produktów i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.
podawaj na gorąco zamiast chleba do pierwszych dań lub jako samodzielne danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g