ciasta karaimskie

Narodowe ciasta Karaimów-kibiny-na każdym stole! Ciasta karaimskie są pyszne, delikatne, z soczystym i aromatycznym nadzieniem oraz chrupiącą złotą skórką. Tradycyjny kształt półksiężyca i wspaniały smak to standardy jakości, za które produkty są powszechnie znane i popularne nie tylko wśród Narodów tureckich, ale także wśród krajowych smakoszy. Placki można gotować z różnymi nadzieniami i eksperymentować z podawaniem, więc danie jest idealne jako samodzielne lub jako udany dodatek do głównego.
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 37 % 19 g
węglowodany 42 % 22 g
294 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przed rozpoczęciem gotowania Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

przesiej mąkę pszenną do szerokiej miski, wetrzyj tam margarynę i posiekaj okruchy tłuszczu. Wprowadzamy jajka i śmietanę, solimy i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, które swobodnie pozostaje w tyle za rękami. Po zrolowaniu kulki z gotowego ciasta i zawinięciu jej w folię spożywczą, pozostaw na pół godziny w lodówce do dojrzewania.

W międzyczasie jest czas, zajmijmy się nadzieniem. Wybrany rodzaj miazgi (jagnięcina lub wieprzowina) jest dokładnie myty i suszony. Usuwamy twarde żyły i folie i kroimy w małą kostkę zwykłym nożem. Ważne jest, aby nie używać maszynki do mięsa, ale wykonywać wszystkie operacje ręcznie - To podejście zapewni soczystość i niesamowity smak mielonego mięsa.

dodaj cebulę do mięsa, pokrojoną w małe okruchy, sól i pieprz do smaku i dobrze zagniataj masę, aż będzie gładka. Pamiętaj, aby dodać zimną wodę i stopioną margarynę do mięsa mielonego (możemy zastąpić masłem) - to kolejny sekret sukcesu. W końcu dzięki tak prostej sztuczce po upieczeniu w ciastach powstanie pyszny bulion.

gotowe ciasto kroimy na porcje, formując małe kulki. Każdą część zwijamy w warstwę o średnicy około dłoni i kładziemy nadzienie na środku. Ściśnij krawędzie zgodnie z zasadą formowania pierogów, tworząc zgrabny kręcony kontur.

rozłóż gotowe kibiny na suchej blasze do pieczenia, posmaruj powierzchnię żółtkiem jajka, aby uzyskać złoty kolor gotowych produktów i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.

podawaj na gorąco zamiast chleba do pierwszych dań lub jako samodzielne danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy