małe paszteciki w formie bufetu Pai-Valentine pops

Poczęstuj swoich bliskich małymi ciastkami na patyku! Pie pops to małe placki na patyku. Przygotowują je z ciasta kruchego, ale z ciasta francuskiego również okazały się pyszne:) jak w przypadku zwykłych ciast, każde słodkie i słone nadzienie nadaje się do Pai-pops. Myślę, że dzieci będą zachwycone takimi ciastami.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 69 % 37 g
253 kcal
IG: 35 / 41 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ciasto francuskie nadaje się zarówno do drożdży, jak i bez drożdży. Wyjmij zamrożone płytki ciasta z opakowania i pozostaw je na kilka minut w temperaturze pokojowej, a następnie oddziel płytki od siebie i pozostaw na kolejne 1,5 godziny do rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie jabłkowe. Weź soczyste jabłka, kwaśne=słodkie. Umyj je, osusz i pokrój w drobną kostkę. Przenieś do miski, dodaj cukier 1 łyżka. L. (lub słodzik) i cynamon. Wymieszać. Biały zwykły cukier można zastąpić trzciną, smak i aromat pieczenia nabierze karmelowych nut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zarówno świeże, jak i mrożone wiśnie nadają się do nadzienia wiśniowego, najważniejsze jest to, że jest bez pestek. Włóż zamrożone owoce do durszlaka i pozwól, aby sok powstały z rozmrażania spłynął. Świeże wiśnie należy również wycisnąć z soku. Przenieś owoce do miski, dodaj skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną i pozostały cukier. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (grubość 2-3 mm). Za pomocą wycięcia serca (jeśli nie, weź zwykłą szklankę) Wytnij serca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby ciasto się nie przypaliło, przykryj blachę do pieczenia pergaminem naoliwionym papierem. Rozłóż połowę serc w pewnej odległości od siebie, aby nie przykleiły się do siebie podczas pieczenia. Połóż szaszłyki na sercach (dla wygody lekko skróciłem szaszłyki), lekko wciśnij je w ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż nadzienie na sercach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj drugą połową serc na wierzchu, chodź widelcem wzdłuż krawędzi, mocno ściskając krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W małym pojemniku lekko ubij jajko widelcem. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj powierzchnię pasztecików.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec około 15-20 minut w wcześniej (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania)rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Gotowe placki będą miały złotobrązową skórkę, wyjmij je z piekarnika i pozwól im lekko ostygnąć, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g

Podobne przepisy