skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ciasto francuskie nadaje się zarówno do drożdży, jak i bez drożdży. Wyjmij zamrożone płytki ciasta z opakowania i pozostaw je na kilka minut w temperaturze pokojowej, a następnie oddziel płytki od siebie i pozostaw na kolejne 1,5 godziny do rozmrożenia.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie jabłkowe. Weź soczyste jabłka, kwaśne=słodkie. Umyj je, osusz i pokrój w drobną kostkę. Przenieś do miski, dodaj cukier 1 łyżka. L. (lub słodzik) i cynamon. Wymieszać. Biały zwykły cukier można zastąpić trzciną, smak i aromat pieczenia nabierze karmelowych nut.
Krok 3:
Zarówno świeże, jak i mrożone wiśnie nadają się do nadzienia wiśniowego, najważniejsze jest to, że jest bez pestek. Włóż zamrożone owoce do durszlaka i pozwól, aby sok powstały z rozmrażania spłynął. Świeże wiśnie należy również wycisnąć z soku. Przenieś owoce do miski, dodaj skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną i pozostały cukier. Wymieszać.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (grubość 2-3 mm). Za pomocą wycięcia serca (jeśli nie, weź zwykłą szklankę) Wytnij serca.
Krok 5:
Aby ciasto się nie przypaliło, przykryj blachę do pieczenia pergaminem naoliwionym papierem. Rozłóż połowę serc w pewnej odległości od siebie, aby nie przykleiły się do siebie podczas pieczenia. Połóż szaszłyki na sercach (dla wygody lekko skróciłem szaszłyki), lekko wciśnij je w ciasto.
Krok 6:
Ułóż nadzienie na sercach.
Krok 7:
Przykryj drugą połową serc na wierzchu, chodź widelcem wzdłuż krawędzi, mocno ściskając krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło.
Krok 8:
W małym pojemniku lekko ubij jajko widelcem. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj powierzchnię pasztecików.
Krok 9:
Piec około 15-20 minut w wcześniej (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania)rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Gotowe placki będą miały złotobrązową skórkę, wyjmij je z piekarnika i pozwól im lekko ostygnąć, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g