Terrina z kurczaka

delikatne, soczyste plastry terriny z mielonego kurczaka-wykwintne! Spróbuj! Wspaniałe, prawie dietetyczne danie z mielonego kurczaka z warzywami, gotowane w piekarniku. Proste, łatwe, niesamowicie smaczne! Z dostępnych produktów. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Takie danie jest odpowiednie nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Mój najmłodszy zjadł oba policzki! Dorośli też lubili to danie. Możesz eksperymentować, zwłaszcza latem lub jesienią, kiedy duży wybór warzyw, za każdym razem dodając coś nowego do mięsa mielonego... Spróbuj, to interesujące!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania Terriny. Mięso mielone z kurczaka można kupić gotowe (jestem przyzwyczajony do samodzielnego gotowania). Należy go dwukrotnie przepuścić na maszynce do mięsa przez dyszę z małymi otworami lub zmielić w blenderze. Rozmrażamy warzywa (jak Moje) lub obieramy, myjemy, jeśli są świeże. Pokrój je na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajko w osobnym pojemniku, włóż śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko ze śmietaną mikserem lub widelcem, aż będzie gładkie. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do miski z mięsem mielonym dodaj ser, kremową mieszankę jajeczną, sól, pieprz, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj warzywa do mieszanki mięsnej, ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż formę terriny folią. Rozłóż mieszankę kurczaka z warzywami w formie, ubij. Zawiń zwisające końce folii do góry, tak aby górna część terriny była ukryta pod folią. Wkładamy terrinę do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 45 minutach. od początku pieczenia, tj. 10-15 minut przed gotowaniem, wyjmujemy formę z terriną z piekarnika, otwieramy folię i ponownie wkładamy do piekarnika do pieczenia. Terrina powinna stać się rumiana na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól terrinowi ostygnąć. Kroimy w plastry i podajemy do stołu z ziołami, warzywami. Terrina z białym sosem, domowym majonezem jest bardzo dobra.

terrine-danie z warzyw, mięsa lub ryb, w postaci cienkich plasterków. Początkowo słowo Terrina oznaczało nazwę naczyń, formy ogniotrwałej, później słowo to zaczęto nazywać samym jedzeniem gotowanym w terrinie.

Rada:

przedstawiony przepis jest bardziej dietetyczną wersją Dania.

jeśli chcesz uzyskać bardziej soczystą, delikatniejszą, ale jednocześnie bardziej tłustą wersję, ułóż spód i boki formy cienkimi, długimi paskami boczku, aby można było zakryć boki i górę terriny, tak aby była pokryta boczkiem ze wszystkich stron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy