skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania Terriny. Mięso mielone z kurczaka można kupić gotowe (jestem przyzwyczajony do samodzielnego gotowania). Należy go dwukrotnie przepuścić na maszynce do mięsa przez dyszę z małymi otworami lub zmielić w blenderze. Rozmrażamy warzywa (jak Moje) lub obieramy, myjemy, jeśli są świeże. Pokrój je na małe kawałki.
Krok 2:
Rozbij jajko w osobnym pojemniku, włóż śmietanę.
Krok 3:
Ubij jajko ze śmietaną mikserem lub widelcem, aż będzie gładkie. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 4:
Do miski z mięsem mielonym dodaj ser, kremową mieszankę jajeczną, sól, pieprz, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj warzywa do mieszanki mięsnej, ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Wyłóż formę terriny folią. Rozłóż mieszankę kurczaka z warzywami w formie, ubij. Zawiń zwisające końce folii do góry, tak aby górna część terriny była ukryta pod folią. Wkładamy terrinę do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Krok 7:
Po 45 minutach. od początku pieczenia, tj. 10-15 minut przed gotowaniem, wyjmujemy formę z terriną z piekarnika, otwieramy folię i ponownie wkładamy do piekarnika do pieczenia. Terrina powinna stać się rumiana na wierzchu.
Krok 8:
Pozwól terrinowi ostygnąć. Kroimy w plastry i podajemy do stołu z ziołami, warzywami. Terrina z białym sosem, domowym majonezem jest bardzo dobra.
terrine-danie z warzyw, mięsa lub ryb, w postaci cienkich plasterków. Początkowo słowo Terrina oznaczało nazwę naczyń, formy ogniotrwałej, później słowo to zaczęto nazywać samym jedzeniem gotowanym w terrinie.
Rada:
przedstawiony przepis jest bardziej dietetyczną wersją Dania.
jeśli chcesz uzyskać bardziej soczystą, delikatniejszą, ale jednocześnie bardziej tłustą wersję, ułóż spód i boki formy cienkimi, długimi paskami boczku, aby można było zakryć boki i górę terriny, tak aby była pokryta boczkiem ze wszystkich stron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g