ciasto mądry Żyd

Piękna, niezwykła, niesamowita trójwarstwowa uczta! Ciasto "mądry Żyd" składa się z trzech różnych warstw - każda z własnym dodatkiem. Nie tylko wygląda niecodziennie i intrygująco, ale także świetnie smakuje. Ciasta na torcie są dość gęste, więc jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej wilgotne, możesz je dodatkowo namoczyć w syropie lub przygotować inny krem, na przykład śmietanę. Ale według oryginalnej receptury okazuje się bardzo smaczną ucztą na świąteczny stół!
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 63 % 40 g
344 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

podstawą tego cudownego ciasta są trzy ciasta z różnymi wypełniaczami. To oni nadają ton całemu deserowi i możesz udekorować gotowe ciasto, jak chcesz - okruchy biszkoptu, ganache, dokręcić mastyksem, zrobić róże z kremu maślanego lub przykryć ciasto karmelem. Tutaj wyobraźnia cukiernika nie jest ograniczona-wszystko zależy od osobistych preferencji.

więc podziel przesianą mąkę pszenną, cukier granulowany i śmietanę na trzy równe części. I pieczemy ciasta w trzech etapach, nie zapominając o włączeniu ogrzewania piekarnika do 180 stopni:

1. Rozbij jajko kurze do miski, dodaj jedną trzecią cukru i ubij mieszaninę mikserem na bujną pianę. Do mieszanki dodaj jedną trzecią skrobi kukurydzianej, mąki i sody, a także śmietanę. Wszystko mieszamy. Połowę orzechów włoskich umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, drobno pokroić i wlać do ciasta. Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego, przykryj papierem do pieczenia i wlej powstałe ciasto. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ciasto przez 20 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika, odczekaj 5-10 minut, wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć na ruszcie.

2. W tym czasie myję mak, przenosimy go do miski, zalewamy wrzącą wodą dosłownie na minutę. Po spuszczeniu wody i ponownym zalaniu nasion wrzącą wodą przez minutę, następnie spuścić wodę i lekko wycisnąć mak z nadmiaru wilgoci. W misce rozbijamy drugie jajko, dodajemy drugą trzecią cukru, ubijamy do puszystości. Ponownie dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną, śmietanę. Wymieszaj mieszaninę, a następnie włóż mak do powstałego ciasta. Ponownie mieszamy i wlewamy ciasto do przygotowanej (natłuszczonej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Pieczemy również-20 minut, a następnie schładzamy na ruszcie.

3. Umyj suszone morele pod bieżącą wodą, a następnie namocz je we wrzącej wodzie przez 10 minut, a następnie spuść wodę, spłucz suszone morele przegotowaną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. W misce rozbij trzecie jajko i ubij je mikserem z pozostałym cukrem. Następnie dodaj pozostałą mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, śmietanę. Wymieszaj i włóż posiekane suszone morele do ciasta, ponownie wymieszaj. Włóż ciasto do przygotowanej formy i ponownie-piecz przez 20 minut,a następnie ostudź ciasto na ruszcie.

ciasta są gotowe! Tak różne, pachnące i apetycznie kuszące. Ale musisz się powstrzymać i nie próbować... :) Tniemy ciasta, aby były równe na krawędziach ostrym nożem. I możesz spróbować przycinania! Lub zostaw do dekoracji gotowego ciasta.

przygotuj krem! Aby to zrobić, wlej skondensowane mleko do miski miksera, dodaj do niego zmiękczone masło. Ubij wszystko razem, aż będzie puszyste. Teraz możesz zbierać ciasto. Na samym dole kładziemy ciasto z orzechami włoskimi , na nim-z makiem, a na wierzchu - z suszonymi morelami. Posmaruj każde ciasto obficie kremem, a następnie posmaruj ciasto po bokach i na górze.

ciasto jest gotowe! Pozostaje go udekorować, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin.

miłej herbaty! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy