skład / składniki
metoda gotowania
podstawą tego cudownego ciasta są trzy ciasta z różnymi wypełniaczami. To oni nadają ton całemu deserowi i możesz udekorować gotowe ciasto, jak chcesz - okruchy biszkoptu, ganache, dokręcić mastyksem, zrobić róże z kremu maślanego lub przykryć ciasto karmelem. Tutaj wyobraźnia cukiernika nie jest ograniczona-wszystko zależy od osobistych preferencji.
więc podziel przesianą mąkę pszenną, cukier granulowany i śmietanę na trzy równe części. I pieczemy ciasta w trzech etapach, nie zapominając o włączeniu ogrzewania piekarnika do 180 stopni:
1. Rozbij jajko kurze do miski, dodaj jedną trzecią cukru i ubij mieszaninę mikserem na bujną pianę. Do mieszanki dodaj jedną trzecią skrobi kukurydzianej, mąki i sody, a także śmietanę. Wszystko mieszamy. Połowę orzechów włoskich umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, drobno pokroić i wlać do ciasta. Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego, przykryj papierem do pieczenia i wlej powstałe ciasto. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ciasto przez 20 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika, odczekaj 5-10 minut, wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć na ruszcie.
2. W tym czasie myję mak, przenosimy go do miski, zalewamy wrzącą wodą dosłownie na minutę. Po spuszczeniu wody i ponownym zalaniu nasion wrzącą wodą przez minutę, następnie spuścić wodę i lekko wycisnąć mak z nadmiaru wilgoci. W misce rozbijamy drugie jajko, dodajemy drugą trzecią cukru, ubijamy do puszystości. Ponownie dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną, śmietanę. Wymieszaj mieszaninę, a następnie włóż mak do powstałego ciasta. Ponownie mieszamy i wlewamy ciasto do przygotowanej (natłuszczonej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Pieczemy również-20 minut, a następnie schładzamy na ruszcie.
3. Umyj suszone morele pod bieżącą wodą, a następnie namocz je we wrzącej wodzie przez 10 minut, a następnie spuść wodę, spłucz suszone morele przegotowaną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. W misce rozbij trzecie jajko i ubij je mikserem z pozostałym cukrem. Następnie dodaj pozostałą mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, śmietanę. Wymieszaj i włóż posiekane suszone morele do ciasta, ponownie wymieszaj. Włóż ciasto do przygotowanej formy i ponownie-piecz przez 20 minut,a następnie ostudź ciasto na ruszcie.
ciasta są gotowe! Tak różne, pachnące i apetycznie kuszące. Ale musisz się powstrzymać i nie próbować... :) Tniemy ciasta, aby były równe na krawędziach ostrym nożem. I możesz spróbować przycinania! Lub zostaw do dekoracji gotowego ciasta.
przygotuj krem! Aby to zrobić, wlej skondensowane mleko do miski miksera, dodaj do niego zmiękczone masło. Ubij wszystko razem, aż będzie puszyste. Teraz możesz zbierać ciasto. Na samym dole kładziemy ciasto z orzechami włoskimi , na nim-z makiem, a na wierzchu - z suszonymi morelami. Posmaruj każde ciasto obficie kremem, a następnie posmaruj ciasto po bokach i na górze.
ciasto jest gotowe! Pozostaje go udekorować, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin.
miłej herbaty! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g