skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka z cukrem blenderem lub mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści, dodaj miód. Jeśli miód jest gęsty, musisz uczynić go płynnym w łaźni wodnej. Wszystko dokładnie ubijamy, aż na powierzchni mieszanki pojawi się piana.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Dodaj sodę gaszoną octem i wymieszaj.
Krok 3:
Przejdź do pieczenia ciast. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jeśli chcesz, aby ciasta były grube i bujne, podziel ciasto na dwie części i upiecz dwa ciasta (piecz przez około 15 minut). Jeśli chcesz, aby ciasto było wyższe, a ciasta cieńsze, podziel ciasto na cztery części i piecz cztery ciasta przez 7 minut. Ciasto jest bardzo lepkie, więc rozprowadzamy je łyżką do natłuszczonej formy, równomiernie rozprowadzając po formie.
Krok 4:
Schłodzić gotowe ciasta, wyciąć na talerzu o pożądanym rozmiarze. Cięcie trafi na okruchy do posypania ciasta. Zmiel go za pomocą wałka do ciasta.
Krok 5:
Umyj i wysusz orzech w piekarniku lub patelni. Zmiel wałkiem do ciasta i wymieszaj z posypką. Przygotuj krem. Ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem z dodatkiem proszku kakaowego, lepiej użyć naturalnego ciemnego proszku, bez różnych dodatków. Pozwól kremowi trochę zgęstnieć, chłodząc w lodówce.
Krok 6:
Przejdź do złożenia ciasta. W razie potrzeby moczymy ciasta cukrem lub innym syropem. Nałóż warstwę kremu na dolne ciasto. Przykryj drugim (jeśli jest ich więcej, wszystkie kolejne), posmaruj kremem.
Krok 7:
Boki ciasta smarujemy również kremem. Posyp wierzch ciasta i boki posypką. Dekorujemy makowymi kwiatami krówki lub w inny sposób. Miłego picia herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g