ciasto męski kaprys

pyszne umiarkowanie słodkie ciasto dla mężczyzn i nie tylko! Tort męski kaprys otrzymał tę nazwę ze względu na połączenie smaku kakao, miodu, skondensowanego mleka i orzechów włoskich. Przyjemne cierpkie nuty kremu i delikatny smak biszkoptu podbiją serca nie tylko ukochanych mężczyzn, ale także najbardziej wybrednych i wymagających słodkich wypieków kobiet. Dlatego to ciasto można bezpiecznie upiec na każde wakacje lub po prostu zebrać domowników przy "okrągłym" stole. Przygotowuje się po prostu, więc nawet początkująca gospodyni sobie z tym poradzi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 24 % 19 g
węglowodany 66 % 52 g
385 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka z cukrem blenderem lub mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści, dodaj miód. Jeśli miód jest gęsty, musisz uczynić go płynnym w łaźni wodnej. Wszystko dokładnie ubijamy, aż na powierzchni mieszanki pojawi się piana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Dodaj sodę gaszoną octem i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przejdź do pieczenia ciast. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jeśli chcesz, aby ciasta były grube i bujne, podziel ciasto na dwie części i upiecz dwa ciasta (piecz przez około 15 minut). Jeśli chcesz, aby ciasto było wyższe, a ciasta cieńsze, podziel ciasto na cztery części i piecz cztery ciasta przez 7 minut. Ciasto jest bardzo lepkie, więc rozprowadzamy je łyżką do natłuszczonej formy, równomiernie rozprowadzając po formie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotowe ciasta, wyciąć na talerzu o pożądanym rozmiarze. Cięcie trafi na okruchy do posypania ciasta. Zmiel go za pomocą wałka do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i wysusz orzech w piekarniku lub patelni. Zmiel wałkiem do ciasta i wymieszaj z posypką. Przygotuj krem. Ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem z dodatkiem proszku kakaowego, lepiej użyć naturalnego ciemnego proszku, bez różnych dodatków. Pozwól kremowi trochę zgęstnieć, chłodząc w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przejdź do złożenia ciasta. W razie potrzeby moczymy ciasta cukrem lub innym syropem. Nałóż warstwę kremu na dolne ciasto. Przykryj drugim (jeśli jest ich więcej, wszystkie kolejne), posmaruj kremem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Boki ciasta smarujemy również kremem. Posyp wierzch ciasta i boki posypką. Dekorujemy makowymi kwiatami krówki lub w inny sposób. Miłego picia herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy