afgańskie ciasto Napoleona

szalenie smaczne, soczyste, piękne, na świątecznym stole! Afgański Napoleon jest przygotowywany z warstwami bezy, z orzechami włoskimi i kremem z masła ze skondensowanym mlekiem. Różni się od tego klasycznego ciasta warstwowego, do którego wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni. Spróbuj!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 42 % 31 g
węglowodany 49 % 36 g
430 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto afgański Napoleon? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta z warstwami bezy z orzechami włoskimi i kremem maślanym!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź obszerną miskę i wlej do niej pięćset gramów mąki pszennej najwyższej jakości przesianej przez drobne sito, a następnie wlej do niej ćwierć łyżeczki soli, jedną łyżeczkę cukru waniliowego, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj wszystkie suche składniki razem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż trzysta gramów margaryny pokrojonej w plastry do miski z mąką,którą można opcjonalnie zastąpić masłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zmiel wszystkie składniki w misce rękami, aż będą kruche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel żółtka od białek z sześciu jaj kurzych i włóż żółtka do wspólnej miski, a następnie włóż do niej sto osiemdziesiąt gramów kwaśnej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce i zagniataj ciasto. Mąka może odejść mniej więcej, skup się na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuuj zbieranie i ugniatanie ciasta w misce rękami, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zbierz ciasto w grudkę, którą z kolei włóż do celofanowej torby i wstaw do lodówki na trzydzieści minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby zrobić krem, weź głęboką miskę i włóż do niej białka z sześciu jaj kurzych, a następnie wlej do niej dwieście pięćdziesiąt gramów cukru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij cukier z białkami mikserem na puszystą białą masę, a następnie dodaj małą szczyptę kwasu cytrynowego do miski i kontynuuj ubijanie śmietany przez dwie minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść sto osiemdziesiąt gramów wcześniej prażonego orzecha włoskiego w filiżance blendera i posiekaj, a następnie włóż do miski z kremem białkowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj krem z kruszonką orzechową na niskich obrotach miksera.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie ugniataj i uformuj, a następnie podziel ciasto na siedem mniej więcej identycznych części.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwiń każdą z części ciasta w Kolobok i włóż je do celofanowej torby.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Użyj pokrywki, aby wyciąć i uformować tortille o wymaganej średnicy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś półfabrykaty ciasta na blachę wyłożoną pergaminem i nałóż na sześć z nich równomierną warstwą czterech łyżek przygotowanej śmietany, a następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz każde ciasto przez 10-20 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upieczeniu rozłóż ciasta na stole, a następnie przyciśnij je do kształtu szpatułką i ostudź.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na pozostałym półfabrykacie wykonujemy dowolne nakłucia widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a z resztek ciasta pieczemy dowolne ciasto do dalszej dekoracji ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Aby przygotować krem, weź głęboką miskę i włóż do niej pół kilograma zmiękczonego masła, które następnie ubij mikserem, a następnie dodaj do miski trzysta siedemdziesiąt gramów gotowanego skondensowanego mleka i kontynuuj mieszanie wszystkich składników.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Włóż trzysta siedemdziesiąt gramów skondensowanego mleka do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem, aż uzyskasz jednorodną śmietanę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zacznij zbierać ciasto i rozprowadź równomiernie na cieście bez bezy wymaganą ilość przygotowanego kremu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Układamy kolejno wszystkie ciasta warstwą bezy w dół i nakładamy na nie równomierną warstwę kremu, a następnie rozprowadzamy końcowe ciasto na wierzchu i lekko dociskamy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Nałóż pozostałą śmietanę na wierzch i boki zebranego ciasta równomierną warstwą.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozdrobnij ciasto na okruchy i nałóż je na zebrane ciasto na wierzchu warstwy kremu, lekko naciskając rękami.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Umieść przygotowane ciasto do namoczenia w lodówce.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

jeśli chcesz zadowolić rodzinę nieskazitelnym deserem, przygotuj pachnące, rozpływające się w ustach i zapewniające ogromną przyjemność ciasto Napoleon z warstwami bezy z orzechami włoskimi i kremem maślanym. Dziś dzielimy się z wami starym przepisem, którego używali nasi prababci, w którym do impregnacji ciast koniecznie robi się krem, który do tego ciasta jest uważany za idealny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy