skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto afgański Napoleon? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta z warstwami bezy z orzechami włoskimi i kremem maślanym!
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź obszerną miskę i wlej do niej pięćset gramów mąki pszennej najwyższej jakości przesianej przez drobne sito, a następnie wlej do niej ćwierć łyżeczki soli, jedną łyżeczkę cukru waniliowego, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
Krok 3:
Włóż trzysta gramów margaryny pokrojonej w plastry do miski z mąką,którą można opcjonalnie zastąpić masłem.
Krok 4:
Dobrze zmiel wszystkie składniki w misce rękami, aż będą kruche.
Krok 5:
Oddziel żółtka od białek z sześciu jaj kurzych i włóż żółtka do wspólnej miski, a następnie włóż do niej sto osiemdziesiąt gramów kwaśnej śmietany.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce i zagniataj ciasto. Mąka może odejść mniej więcej, skup się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Kontynuuj zbieranie i ugniatanie ciasta w misce rękami, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Zbierz ciasto w grudkę, którą z kolei włóż do celofanowej torby i wstaw do lodówki na trzydzieści minut.
Krok 9:
Aby zrobić krem, weź głęboką miskę i włóż do niej białka z sześciu jaj kurzych, a następnie wlej do niej dwieście pięćdziesiąt gramów cukru.
Krok 10:
Ubij cukier z białkami mikserem na puszystą białą masę, a następnie dodaj małą szczyptę kwasu cytrynowego do miski i kontynuuj ubijanie śmietany przez dwie minuty.
Krok 11:
Umieść sto osiemdziesiąt gramów wcześniej prażonego orzecha włoskiego w filiżance blendera i posiekaj, a następnie włóż do miski z kremem białkowym.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj krem z kruszonką orzechową na niskich obrotach miksera.
Krok 13:
Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie ugniataj i uformuj, a następnie podziel ciasto na siedem mniej więcej identycznych części.
Krok 14:
Zwiń każdą z części ciasta w Kolobok i włóż je do celofanowej torby.
Krok 15:
Użyj pokrywki, aby wyciąć i uformować tortille o wymaganej średnicy.
Krok 16:
Przenieś półfabrykaty ciasta na blachę wyłożoną pergaminem i nałóż na sześć z nich równomierną warstwą czterech łyżek przygotowanej śmietany, a następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz każde ciasto przez 10-20 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 17:
Po upieczeniu rozłóż ciasta na stole, a następnie przyciśnij je do kształtu szpatułką i ostudź.
Krok 18:
Na pozostałym półfabrykacie wykonujemy dowolne nakłucia widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a z resztek ciasta pieczemy dowolne ciasto do dalszej dekoracji ciasta.
Krok 19:
Aby przygotować krem, weź głęboką miskę i włóż do niej pół kilograma zmiękczonego masła, które następnie ubij mikserem, a następnie dodaj do miski trzysta siedemdziesiąt gramów gotowanego skondensowanego mleka i kontynuuj mieszanie wszystkich składników.
Krok 20:
Włóż trzysta siedemdziesiąt gramów skondensowanego mleka do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem, aż uzyskasz jednorodną śmietanę.
Krok 21:
Zacznij zbierać ciasto i rozprowadź równomiernie na cieście bez bezy wymaganą ilość przygotowanego kremu.
Krok 22:
Układamy kolejno wszystkie ciasta warstwą bezy w dół i nakładamy na nie równomierną warstwę kremu, a następnie rozprowadzamy końcowe ciasto na wierzchu i lekko dociskamy.
Krok 23:
Nałóż pozostałą śmietanę na wierzch i boki zebranego ciasta równomierną warstwą.
Krok 24:
Rozdrobnij ciasto na okruchy i nałóż je na zebrane ciasto na wierzchu warstwy kremu, lekko naciskając rękami.
Krok 25:
Umieść przygotowane ciasto do namoczenia w lodówce.
Krok 26:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
jeśli chcesz zadowolić rodzinę nieskazitelnym deserem, przygotuj pachnące, rozpływające się w ustach i zapewniające ogromną przyjemność ciasto Napoleon z warstwami bezy z orzechami włoskimi i kremem maślanym. Dziś dzielimy się z wami starym przepisem, którego używali nasi prababci, w którym do impregnacji ciast koniecznie robi się krem, który do tego ciasta jest uważany za idealny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g