skład / składniki
metoda gotowania
w ciepłej wodzie rozcieńczamy drożdże, dodajemy & nbsp;1 łyżeczkę.cukier, odstawiamy na 10 minut, czekamy, aż mieszanina podwoi objętość. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, wlej roztopione masło i mleko, dodaj jajka i drożdże, dobrze wymieszaj. Posyp powierzchnię roboczą mąką, zagniataj elastyczne ciasto. Ciasto rozprowadzamy w naczyniu wysmarowanym olejem, przykryliśmy, odstawiliśmy na trzy godziny.
po upływie czasu wyjmujemy ciasto, dzielimy je na pół, przekręcamy każdą połowę w kiełbasę i kroimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy prostokątem, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą i cukrem, skręcamy. Układamy bułki na natłuszczonym arkuszu pergaminu, smarujemy bułki masłem i posypujemy mieszanką bułki tartej i cukru, odstawiamy na pół godziny. Piec bułki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.& nbsp;smacznego !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g