skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia. Idealny w tym przypadku będzie tryb pieczenia od góry i od dołu.
Następnie należy oczyścić filet z pstrąga z łusek rybnych, nie jest konieczne usuwanie skóry. Dokładnie opłucz filety rybne pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi lub grubymi serwetkami. Następnie pokrój go na steki. Jeśli używasz gotowych steków, po prostu umyj je i osusz ręcznikami.
w osobnym pojemniku wymieszaj sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz i inne suche przyprawy według własnych upodobań. Lepiej jest łączyć je z daniami rybnymi i uzupełniać ich smak, na przykład tymianek, koper włoski, estragon i inne. Gotowe mieszanki różnych przypraw do potraw rybnych można kupić w sklepie. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie dobrze zetrzyj filet rybny ze wszystkich stron przyprawami.
wybierz odpowiednie naczynie do pieczenia filetów rybnych. Może to być żeliwna patelnia lub Forma ze szkła ogniotrwałego. Posmaruj spód wybranego naczynia oliwą z oliwek i włóż do niego przyprawione steki z pstrąga. Wlej resztki oleju na wierzch i boki filetów rybnych.
następnie do tego dania potrzebny będzie ser z białą pleśnią. Idealny w tym przypadku jest ser Brie, dobrze komponuje się z czerwoną rybą i świetnie zachowuje się podczas pieczenia. Musisz pokroić go na małe plasterki, w tym celu lepiej użyć specjalnego noża do sera. Możesz wziąć dowolny ser według własnych upodobań.
pokrojone plastry sera Brie na wierzchu filetów z pstrąga. Następnie połóż gałązki rozmarynu na rybie.
umieść rybę do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, w zależności od grubości filetów rybnych. Gotowość pstrąga zależy od koloru jego mięsa-zmienia kolor na różowy.
gotowe pieczone steki z pstrąga z białym serem pleśniowym można posypać papryką według uznania. Ta ryba idealnie komponuje się z pieczonymi lub gotowanymi warzywami, ryżem lub spaghetti.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g
- Stek z pstrąga - 166 kcal/100g