ciasto z borówkami i kwaśną śmietaną

niesamowite ciasta pochodzą z sezonowych lokalnych produktów! Takie ciasta cieszą oko prostymi i znanymi składnikami w okolicy, a ich smak jest zwykle nieziemski. To już nie tylko jabłko, borówka brusznica, śmietana... to jest pyszne!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 68 % 32 g
212 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Do ciasta potrzebujesz 3 ciast. Jeśli masz możliwość upieczenia wszystkich trzech jednocześnie, ugniataj całe ciasto w jednym zestawie. Jeśli nie, lepiej zagnieść ciasto na każde ciasto osobno. Rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni. Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę, im bardziej puszysta i stabilna piana - tym bardziej puszysty i lepszy biszkopt. Przesiej mąkę i kakao partiami, dodaj je do masy jajecznej. Tym razem nie ubijaj, ale mieszaj ruchami składania. Gotowe ciasto szybko przełożyć do przygotowanej formy i upiec biszkopt (każde ciasto piecze się przez około 30 minut przy średnicy formy około 22 cm). Schłodzić ciasta, owinąć folią i przechowywać w chłodzie-od godziny do dnia. Jeśli ciasta okazały się z czapkami (garb), przyciąć je do płaszczyzny, aby ciasto było piękniejsze.

2. W przypadku warstwy orzecha ugotuj masę karmelową. Aby to zrobić, w dobrym rondlu rozpuść trochę cukru, a następnie wlej do niego mleko i mieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj olej, zagotuj i zagotuj do gęstości, zajmie to około pół godziny w zależności od ciepła. Wysuszyć orzechy i trochę posiekać.

3. W przypadku warstwy borówki brusznicy namocz żelatynę w wodzie na pół godziny, a następnie podgrzej dżem i włóż do niego żelatynę. Wymieszaj i wstaw do lodówki.

4. Do śmietany wymieszaj śmietanę i śmietanę. Dodaj cukier puder do smaku i mieszaj, aż będzie gładki. Jeśli krem jest płynny, włóż go do lodówki na pół godziny.

5. Do impregnacji wymieszaj sok śliwkowo-jabłkowy (lub kompot) z cynamonem.

6. Montaż ciasta. Połóż dolne ciasto na talerzu lub podłożu, mocując je łyżką śmietany (aby nie jeździło). Zaimpregnować. Połóż kremowy pierścień na wierzchu, karmel wewnątrz pierścienia. Posyp karmel orzechami i przykryj wszystko warstwą śmietany. Połóż drugie ciasto na wierzchu, wyrównując poziom. Namocz go również. Nałóż kremowy pierścień na krawędź. Wewnątrz połóż warstwę borówki brusznicy. Przykryj kremem. Wyrównując poziom, połóż trzecie ciasto na górze (wybierz dla niego najpiękniejsze z herbatników) i namocz je. Nałóż cienką warstwę kremu i wyrównaj ciasto na wierzchu i bokach. Usuń ciasto na zimno przez co najmniej pół godziny.

7. Udekoruj ciasto kremem, owocami, orzechami i laskami cynamonu. Pozwól mu trochę zaparzyć.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy