skład / składniki
metoda gotowania
1. Do ciasta potrzebujesz 3 ciast. Jeśli masz możliwość upieczenia wszystkich trzech jednocześnie, ugniataj całe ciasto w jednym zestawie. Jeśli nie, lepiej zagnieść ciasto na każde ciasto osobno. Rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni. Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę, im bardziej puszysta i stabilna piana - tym bardziej puszysty i lepszy biszkopt. Przesiej mąkę i kakao partiami, dodaj je do masy jajecznej. Tym razem nie ubijaj, ale mieszaj ruchami składania. Gotowe ciasto szybko przełożyć do przygotowanej formy i upiec biszkopt (każde ciasto piecze się przez około 30 minut przy średnicy formy około 22 cm). Schłodzić ciasta, owinąć folią i przechowywać w chłodzie-od godziny do dnia. Jeśli ciasta okazały się z czapkami (garb), przyciąć je do płaszczyzny, aby ciasto było piękniejsze.
2. W przypadku warstwy orzecha ugotuj masę karmelową. Aby to zrobić, w dobrym rondlu rozpuść trochę cukru, a następnie wlej do niego mleko i mieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj olej, zagotuj i zagotuj do gęstości, zajmie to około pół godziny w zależności od ciepła. Wysuszyć orzechy i trochę posiekać.
3. W przypadku warstwy borówki brusznicy namocz żelatynę w wodzie na pół godziny, a następnie podgrzej dżem i włóż do niego żelatynę. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
4. Do śmietany wymieszaj śmietanę i śmietanę. Dodaj cukier puder do smaku i mieszaj, aż będzie gładki. Jeśli krem jest płynny, włóż go do lodówki na pół godziny.
5. Do impregnacji wymieszaj sok śliwkowo-jabłkowy (lub kompot) z cynamonem.
6. Montaż ciasta. Połóż dolne ciasto na talerzu lub podłożu, mocując je łyżką śmietany (aby nie jeździło). Zaimpregnować. Połóż kremowy pierścień na wierzchu, karmel wewnątrz pierścienia. Posyp karmel orzechami i przykryj wszystko warstwą śmietany. Połóż drugie ciasto na wierzchu, wyrównując poziom. Namocz go również. Nałóż kremowy pierścień na krawędź. Wewnątrz połóż warstwę borówki brusznicy. Przykryj kremem. Wyrównując poziom, połóż trzecie ciasto na górze (wybierz dla niego najpiękniejsze z herbatników) i namocz je. Nałóż cienką warstwę kremu i wyrównaj ciasto na wierzchu i bokach. Usuń ciasto na zimno przez co najmniej pół godziny.
7. Udekoruj ciasto kremem, owocami, orzechami i laskami cynamonu. Pozwól mu trochę zaparzyć.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g