Szybkie ciasto pita z jabłkami na herbatę

łatwa do zrobienia szarlotka pita na herbatę!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 72 % 26 g
169 kcal
IG: 19 / 4 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Jabłka pokroić w cienkie plasterki;
2. Podgrzej patelnię olejem;
3. Dodaj cukier, mieszaj przez kilka minut;
4. Dodaj jabłka, mieszaj przez 5 minut;
5. Nasmaruj formę olejem;
6. Rozerwij chleb pita na kawałki i włóż kawałki chleba pita do formy. W zależności od wielkości formy i grubości warstwy "ciasta", chleb pita może zająć trochę więcej lub mniej - kieruj się swoimi preferencjami;
7. Rozłóż nadzienie;
8. Ponownie ułóż kawałki chleba pita;
9. Jajka, śmietanę, proszek i cukier waniliowy wymieszać na gładką masę;
10. Napełnij ciasto tą masą;
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy