Szybkie ciasto pita z jabłkami na herbatę
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Jabłka pokroić w cienkie plasterki;
2. Podgrzej patelnię olejem;
3. Dodaj cukier, mieszaj przez kilka minut;
4. Dodaj jabłka, mieszaj przez 5 minut;
5. Nasmaruj formę olejem;
6. Rozerwij chleb pita na kawałki i włóż kawałki chleba pita do formy. W zależności od wielkości formy i grubości warstwy "ciasta", chleb pita może zająć trochę więcej lub mniej - kieruj się swoimi preferencjami;
7. Rozłóż nadzienie;
8. Ponownie ułóż kawałki chleba pita;
9. Jajka, śmietanę, proszek i cukier waniliowy wymieszać na gładką masę;
10. Napełnij ciasto tą masą;
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g