skład / składniki
metoda gotowania
1. Posiekaj obrane migdały na okruchy za pomocą blendera. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Wlej cukier do żółtek, ubij Biel. Przesiej mąkę i skrobię do powstałej masy, pozostaw bez mieszania.
2. Ubij białka ze szczyptą soli w mocną pianę, dodaj 1/3 części do miski z żółtkami i suchymi składnikami, delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.
3. Wlej proszek kakaowy i okruchy migdałów do powstałej masy, delikatnie wymieszaj. Następnie włóż Pozostałe ubite białka do ciasta, wymieszaj delikatnymi ruchami od dołu do góry.
4. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, rozprowadzamy ciasto. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut. Po upływie określonego czasu nie spieszymy się z usunięciem gotowego ciasta, pozwól mu nieco ostygnąć, a dopiero potem wyjmij go na ruszt.
5. Ubij mascarpone mikserem, aż będzie puszysty. Biała czekolada jest łamana na kawałki, topiona w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Połącz rozpuszczoną czekoladę z mascarpone, ubij. Okazuje się delikatny krem o gęstej konsystencji.
6. Zmiękczone masło rozprowadzamy w częściach do śmietany, nie przerywając ubijania. Następnie wlej sok z cytryny, wymieszaj.
7. Pokrój ciasto na dwie części długim nożem do chleba. Na jedną część nakładamy połowę kremu, wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią. Pokrywamy powierzchnię ciasta i boki pozostałą śmietaną, dokładnie wyrównujemy. Powierzchnia powinna być idealnie płaska.
8. Mastyks jest podzielony na części, duży jest pomalowany na niebiesko,a dwa są brązowe i różowe. Dokładnie ugniataj, aby barwnik był równomiernie rozprowadzony. Zwijamy niebieski mastyk w cienką warstwę, pokrywamy nim powierzchnię ciasta, dobrze wygładzamy, odcinamy nadmiar.
9. Z brązowego mastyksu tworzymy gałęzie i obrzeże ciasta. Z Różu wycinamy małe delikatne kwiaty. Dekorujemy ciasto przygotowanym wystrojem. W przepisie wystrój uzupełniają motyle mastyksowe, można je również wykonać lub kupić w specjalistycznym sklepie.
wysyłamy ciasto do lodówki na godzinę, po czym można je podać.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g