gałąź ciasta

ciasto Mastyksowe-nie tak trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka! Gałąź ciasta ozdobi każdy świąteczny stół. Delikatny, schludny , smaczny-goście z pewnością docenią wysiłek! Ciasto pokryte jest mastyksem, można je zrobić samodzielnie lub kupić w specjalistycznym sklepie. To samo dotyczy wystroju. Możesz jednak ozdobić innymi elementami, używając zupełnie innych kolorów do smaku. Mastyk został zabarwiony żelowymi barwnikami spożywczymi, potrzebują bardzo mało, dosłownie kilka kropli. Lepiej od razu kapać mniej, stopniowo dostosowując intensywność koloru.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 66 % 50 g
402 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Posiekaj obrane migdały na okruchy za pomocą blendera. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Wlej cukier do żółtek, ubij Biel. Przesiej mąkę i skrobię do powstałej masy, pozostaw bez mieszania.

2. Ubij białka ze szczyptą soli w mocną pianę, dodaj 1/3 części do miski z żółtkami i suchymi składnikami, delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.

3. Wlej proszek kakaowy i okruchy migdałów do powstałej masy, delikatnie wymieszaj. Następnie włóż Pozostałe ubite białka do ciasta, wymieszaj delikatnymi ruchami od dołu do góry.

4. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, rozprowadzamy ciasto. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut. Po upływie określonego czasu nie spieszymy się z usunięciem gotowego ciasta, pozwól mu nieco ostygnąć, a dopiero potem wyjmij go na ruszt.

5. Ubij mascarpone mikserem, aż będzie puszysty. Biała czekolada jest łamana na kawałki, topiona w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Połącz rozpuszczoną czekoladę z mascarpone, ubij. Okazuje się delikatny krem o gęstej konsystencji.

6. Zmiękczone masło rozprowadzamy w częściach do śmietany, nie przerywając ubijania. Następnie wlej sok z cytryny, wymieszaj.

7. Pokrój ciasto na dwie części długim nożem do chleba. Na jedną część nakładamy połowę kremu, wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią. Pokrywamy powierzchnię ciasta i boki pozostałą śmietaną, dokładnie wyrównujemy. Powierzchnia powinna być idealnie płaska.

8. Mastyks jest podzielony na części, duży jest pomalowany na niebiesko,a dwa są brązowe i różowe. Dokładnie ugniataj, aby barwnik był równomiernie rozprowadzony. Zwijamy niebieski mastyk w cienką warstwę, pokrywamy nim powierzchnię ciasta, dobrze wygładzamy, odcinamy nadmiar.

9. Z brązowego mastyksu tworzymy gałęzie i obrzeże ciasta. Z Różu wycinamy małe delikatne kwiaty. Dekorujemy ciasto przygotowanym wystrojem. W przepisie wystrój uzupełniają motyle mastyksowe, można je również wykonać lub kupić w specjalistycznym sklepie.

wysyłamy ciasto do lodówki na godzinę, po czym można je podać.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy