ciasto mandarynkowe nastrój noworoczny

Świetne ciasto z mandarynkami i miękkim twarogiem! Pomimo dużej liczby zdjęć, przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 62 % 21 g
176 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na białka i żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Białka ubić w puszystą pianę, stopniowo dodawać 50 g cukru. Włóż ubite białka do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka osobno z pozostałym cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas ubijania masa rozjaśni Oczy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie przestając ubijać, stopniowo wlewaj mleko do żółtek, dodaj skórkę i wanilinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do ciasta, ubijać do uzyskania gładkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec dodaj ubite białka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinno uzyskać gładkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto wlać do dwóch identycznych naczyń do pieczenia (Ø 20-22 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niech ciasta ostygną i wyjdą z formy. Pokrój każde ciasto na dwie części. Możesz namoczyć każde ciasto likierem pomarańczowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz ser Philadelphia z cukrem pudrem, likierem pomarańczowym, skórką i wanilią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze ubij śmietanę mikserem, aż będzie gładka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Farsz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Mandarynki obrać, podzielić na kliny. Oczyść każdy plasterek z folii.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż pierwsze ciasto na talerzu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj kremem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż plasterki mandarynki na wierzchu. Powtórz warstwy. Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Pokrój mandarynki w plasterki i udekoruj nimi ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z mandarynki - 97   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy