skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 3:
Białka ubić w puszystą pianę, stopniowo dodawać 50 g cukru. Włóż ubite białka do lodówki.
Krok 4:
Ubij żółtka osobno z pozostałym cukrem.
Krok 5:
Podczas ubijania masa rozjaśni Oczy.
Krok 6:
Nie przestając ubijać, stopniowo wlewaj mleko do żółtek, dodaj skórkę i wanilinę.
Krok 7:
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do ciasta, ubijać do uzyskania gładkości.
Krok 8:
Na koniec dodaj ubite białka.
Krok 9:
Powinno uzyskać gładkie ciasto.
Krok 10:
Ciasto wlać do dwóch identycznych naczyń do pieczenia (Ø 20-22 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Krok 11:
Niech ciasta ostygną i wyjdą z formy. Pokrój każde ciasto na dwie części. Możesz namoczyć każde ciasto likierem pomarańczowym.
Krok 12:
Krem.
Krok 13:
Połącz ser Philadelphia z cukrem pudrem, likierem pomarańczowym, skórką i wanilią.
Krok 14:
Dobrze ubij śmietanę mikserem, aż będzie gładka.
Krok 15:
Farsz.
Krok 16:
Mandarynki obrać, podzielić na kliny. Oczyść każdy plasterek z folii.
Krok 17:
Połóż pierwsze ciasto na talerzu.
Krok 18:
Posmaruj kremem.
Krok 19:
Ułóż plasterki mandarynki na wierzchu. Powtórz warstwy. Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Pokrój mandarynki w plasterki i udekoruj nimi ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z mandarynki - 97 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g