ciasto limonkowe

Przygotuj Amerykańskie smakołyki w swojej kuchni! Ciasto limonkowe jest jednym z tradycyjne dania z Florydy, które z powodzeniem można przygotować w domu. Bardzo wygodnie jest upiec takie ciasto w dzielonej formie, łatwiej jest usunąć z niego produkt bez uszkodzenia jego wyglądu.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 67 % 33 g
257 kcal
IG: 6 / 30 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Limonki myjemy w gorącej wodzie, suszymy. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę, aby uzyskać 4 łyżeczki, a następnie wyciśnij sok z limonki (do przepisu potrzebujesz około 100 ml). Ubij żółtka za pomocą białego miksera, a następnie rozłóż na nich skondensowane mleko, skórkę i wlej sok z limonki, wymieszaj, pozostaw na 30-40 minut, aby masa nieco zgęstniała.

2. Zmiel ciasteczka blenderem na jednorodne okruchy. Masło topi się do stanu płynnego, można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Wlej stopione masło do pojemnika z okruchami, wlej cukier, połącz obie masy razem za pomocą blendera.

3. Rozłóż mieszaninę w naczyniu do pieczenia, wyrównaj, ubij. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 20 minut.

4. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, kładziemy nadzienie na podstawie, wyrównujemy, przywracamy ciasto na 10 minut.

5. Wlej wodę do rondla, wlej skrobię, wymieszaj, aż będzie gładka, Wyślij do ognia, podgrzej, ale nie gotuj. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól jej trochę ostygnąć.

6. Białka ubijamy do stabilnych mocnych szczytów, w procesie ubijania stopniowo wlewamy cukier, następnie wlewamy schłodzoną masę skrobiową, ponownie ubijamy.

7. Powstałą bezę dekorujemy ciasto, ponownie pieczemy w piekarniku przez 20 minut,a następnie schładzamy ciasto na ruszcie.

podawaj, krojąc na kawałki i dekorując do smaku, na przykład kawałkiem limonki.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal / 100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy