skład / składniki
metoda gotowania
1. Limonki myjemy w gorącej wodzie, suszymy. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę, aby uzyskać 4 łyżeczki, a następnie wyciśnij sok z limonki (do przepisu potrzebujesz około 100 ml). Ubij żółtka za pomocą białego miksera, a następnie rozłóż na nich skondensowane mleko, skórkę i wlej sok z limonki, wymieszaj, pozostaw na 30-40 minut, aby masa nieco zgęstniała.
2. Zmiel ciasteczka blenderem na jednorodne okruchy. Masło topi się do stanu płynnego, można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Wlej stopione masło do pojemnika z okruchami, wlej cukier, połącz obie masy razem za pomocą blendera.
3. Rozłóż mieszaninę w naczyniu do pieczenia, wyrównaj, ubij. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 20 minut.
4. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, kładziemy nadzienie na podstawie, wyrównujemy, przywracamy ciasto na 10 minut.
5. Wlej wodę do rondla, wlej skrobię, wymieszaj, aż będzie gładka, Wyślij do ognia, podgrzej, ale nie gotuj. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól jej trochę ostygnąć.
6. Białka ubijamy do stabilnych mocnych szczytów, w procesie ubijania stopniowo wlewamy cukier, następnie wlewamy schłodzoną masę skrobiową, ponownie ubijamy.
7. Powstałą bezę dekorujemy ciasto, ponownie pieczemy w piekarniku przez 20 minut,a następnie schładzamy ciasto na ruszcie.
podawaj, krojąc na kawałki i dekorując do smaku, na przykład kawałkiem limonki.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal / 100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g