skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z indyka? Przygotuj składniki
Krok 2:
Na początek zrób solankę. W wodzie rozpuść sól, cukier, dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Umyj filet z indyka w solance i lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Krok 4:
Po 2 godzinach zrób naszą marynatę.
Krok 5:
Połącz miód, olej roślinny, drobno posiekany czosnek, paprykę i ulubione zioła.
Krok 6:
Wyjmij nasz filet z solanki, osusz i natrzyj marynatą.
Krok 7:
Aby nadać kształt, owijamy nasze mięso nitką.
Krok 8:
Wyślij przygotowany filet do naczynia do pieczenia (używam szklanego z pokrywką, ale można go upiec w rękawie lub w prostej formie bez pokrywki, ale przez pierwsze 30 minut przykryj formę folią). Wlej pół szklanki wody na dno formy (woda powinna przykryć dno formy), przykryj i wyślij do piekarnika na 30 minut w temperaturze 220C
Krok 9:
Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny, aby utworzyć złotą skórkę, od czasu do czasu posmaruj powierzchnię mięsa sokiem z dna formy. Pozwól mięsu ostygnąć i podawaj pastę z indyka na stole. Smacznego!!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g