pastroma z indyka

Luksusowa przystawka z delikatnego i soczystego indyka rozjaśni Twoją imprezę. Mięso z indyka okazuje się bardzo soczyste i delikatne w smaku. Ponadto taki pastroma jest doskonałym zamiennikiem zakupionej kiełbasy. Pięknie wygląda zarówno na kanapkach, jak i jako kawałek na świątecznym stole.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 23 % 5 g
124 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z indyka? Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek zrób solankę. W wodzie rozpuść sól, cukier, dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj filet z indyka w solance i lodówce przez co najmniej 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 2 godzinach zrób naszą marynatę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz miód, olej roślinny, drobno posiekany czosnek, paprykę i ulubione zioła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij nasz filet z solanki, osusz i natrzyj marynatą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby nadać kształt, owijamy nasze mięso nitką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij przygotowany filet do naczynia do pieczenia (używam szklanego z pokrywką, ale można go upiec w rękawie lub w prostej formie bez pokrywki, ale przez pierwsze 30 minut przykryj formę folią). Wlej pół szklanki wody na dno formy (woda powinna przykryć dno formy), przykryj i wyślij do piekarnika na 30 minut w temperaturze 220C

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny, aby utworzyć złotą skórkę, od czasu do czasu posmaruj powierzchnię mięsa sokiem z dna formy. Pozwól mięsu ostygnąć i podawaj pastę z indyka na stole. Smacznego!!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy