ciasto strasburskie ze śliwkami i twarogiem

niesamowity aromat i wspaniały smak! Przygotuj i ciesz się! Prawdopodobnie z wielu przepisów na ciasta ze śliwkami ten jest najbardziej lubiany. Ciasto okazuje się bardzo smaczne - kruche. Wypełnienie jest niezrównane! Cóż, śliwki uwielbiam same w sobie, ale z cynamonem nabierają zupełnie nowego smaku. Najlepiej jeść to ciasto na zimno, jak dla mnie. Czasami nawet trzymam go całą noc w lodówce, a śniadanie zamienia się w bajkę!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 62 % 24 g
208 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

zacznijmy robić te pyszne wypieki. Zacznijmy od testu:

1. Przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, wymieszaj.
2. Dodaj olej do mieszanki mąki. Należy go wcześniej wyjąć z lodówki, aby był bardziej miękki. Jeśli zapomniałeś to zrobić, po prostu pokrój masło w małe kostki. Wymieszaj mąkę, cukier i masło w okruchy. Wygodniej jest to robić rękami.
3. Rozbij jajko do powstałego okruchu, szybko zagniataj ciasto. Ważne! Nie ugniataj go przez długi czas, w przeciwnym razie masło zacznie się topić.
4. Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

w tym czasie zajmiemy się nadzieniem, a mianowicie przygotujemy śliwki, myjąc je i usuwając nasiona. Śliwki można pokroić na połówki lub pozostawić nie do końca nacięte. W drugim przypadku wygodniej będzie umieścić nadzienie w śliwce. Wolę drugą opcję - Tak ciekawszą i smaczniejszą. I chyba bardziej po strasbursku:)

nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, posyp mąką na wierzchu. Używam dwóch małych foremek - wydaje mi się, że ciasto lepiej się piecze, no i ogólnie wolę piec małe ciasta. Myślę, że możesz bezpiecznie użyć formy, w której zwykle pieczesz ciasta. Rozprowadzamy ciasto na dnie bezpośrednio rękami, formujemy boki.

teraz przejdź do wypełnienia:

1. W misce układamy twarożek, dodajemy do niego śmietanę, cukier, żółtka i skrobię, mieszamy.
2. Ubij masę, aż będzie gładka.
3. W osobnej misce ubij białka w gęstą i stabilną pianę.
4. Ubite białka delikatnie wymieszać z ubitą masą.

na koniec ponownie przejdź do farszu. W filiżance wymieszaj cukier z cynamonem, włóż trochę tej mieszanki do każdej śliwki, zamknij je i połóż na cieście cięciem do góry. Jeśli pokroisz śliwki na połówki, możesz po prostu położyć je na cieście i posypać cukrem i cynamonem na wierzchu.

ostrożnie wlej ciasto ze śliwkami ubitą masą. Włóż przyszłe ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 1-1, 5 godziny.

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy