skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy robić te pyszne wypieki. Zacznijmy od testu:
1. Przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, wymieszaj.
2. Dodaj olej do mieszanki mąki. Należy go wcześniej wyjąć z lodówki, aby był bardziej miękki. Jeśli zapomniałeś to zrobić, po prostu pokrój masło w małe kostki. Wymieszaj mąkę, cukier i masło w okruchy. Wygodniej jest to robić rękami.
3. Rozbij jajko do powstałego okruchu, szybko zagniataj ciasto. Ważne! Nie ugniataj go przez długi czas, w przeciwnym razie masło zacznie się topić.
4. Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
w tym czasie zajmiemy się nadzieniem, a mianowicie przygotujemy śliwki, myjąc je i usuwając nasiona. Śliwki można pokroić na połówki lub pozostawić nie do końca nacięte. W drugim przypadku wygodniej będzie umieścić nadzienie w śliwce. Wolę drugą opcję - Tak ciekawszą i smaczniejszą. I chyba bardziej po strasbursku:)
nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, posyp mąką na wierzchu. Używam dwóch małych foremek - wydaje mi się, że ciasto lepiej się piecze, no i ogólnie wolę piec małe ciasta. Myślę, że możesz bezpiecznie użyć formy, w której zwykle pieczesz ciasta. Rozprowadzamy ciasto na dnie bezpośrednio rękami, formujemy boki.
teraz przejdź do wypełnienia:
1. W misce układamy twarożek, dodajemy do niego śmietanę, cukier, żółtka i skrobię, mieszamy.
2. Ubij masę, aż będzie gładka.
3. W osobnej misce ubij białka w gęstą i stabilną pianę.
4. Ubite białka delikatnie wymieszać z ubitą masą.
na koniec ponownie przejdź do farszu. W filiżance wymieszaj cukier z cynamonem, włóż trochę tej mieszanki do każdej śliwki, zamknij je i połóż na cieście cięciem do góry. Jeśli pokroisz śliwki na połówki, możesz po prostu położyć je na cieście i posypać cukrem i cynamonem na wierzchu.
ostrożnie wlej ciasto ze śliwkami ubitą masą. Włóż przyszłe ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 1-1, 5 godziny.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g