leniwa papryka z ryżem i mielonym mięsem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
najpierw ugotuj i ostudź ryż. Drobno posiekaj paprykę i cebulę, zetrzyj marchewki na drobnej tarce i smaż wszystko w oleju roślinnym, ostudź. Dodaj ryż i sól do mięsa mielonego, wymieszaj. Dodaj posiekaną paprykę i smażoną marchewkę z cebulą, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut pod pokrywką.
formujemy kotlety i układamy je w formie. Wymieszaj sos pomidorowy i śmietanę, aż będą gładkie, dodaj przyprawy, sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby rozcieńczyć sos wodą-powinien być płynny. W tym sosie polej nasze leniwe papryki ryżem i mięsem mielonym i pozostaw na 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g