skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta: mąka, cukier, margaryna, jajko, suche drożdże, proszek do pieczenia. Margaryna powinna być miękka.
Krok 2:
W 100 ml. ciepłe mleko hodujemy 4 gr. suchych drożdży. Odstawiamy na chwilę.
Krok 3:
Przesiać 500 gr. mąka. Wymieszaj z cukrem (100 gr.) i proszkiem do pieczenia (4 gr.).
Krok 4:
250 gr. margarynę pokroić na kawałki i włożyć do miski z mąką.
Krok 5:
Zmielić na okruchy. Widelcem robi się to bardzo łatwo.
Krok 6:
Dodaj jajko. Mieszać.
Krok 7:
Wlać drożdże z mlekiem i zagnieść miękkie ciasto.
Krok 8:
Ciasto dzielimy na 4 równe części (lepiej to zrobić za pomocą wagi), wkładamy każdą Kolobok do opakowania P/E i wyjmujemy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 9:
Gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Do tego potrzebujemy: orzechów włoskich, suszonych moreli, dżemu morelowego lub dżemu, mąki i cukru (jeśli dżem jest kwaśny). Nie dodałam cukru. Niektóre przepisy używają rodzynek zamiast suszonych moreli. Ale smak będzie zupełnie inny. Lepiej wziąć suszone morele. Dżem jest morelowy.
Krok 10:
200 gr. suszone morele myjemy i zalewamy wrzącą wodą przez 15-20 minut.
Krok 11:
250 gr. obrane z łupin jądra orzechów włoskich opiekamy lekko na suchej patelni, ciągle mieszając. Niech ostygnie.
Krok 12:
50 gr. smażyć mąkę na innej patelni, aż będzie beżowa.
Krok 13:
Teraz możesz spuścić wodę z miski suszonych moreli i rozłożyć ją na ręczniku papierowym.
Krok 14:
Oddziel orzechy od łuski, jeśli to możliwe, pocierając je rękami. Czasami łuska daje gorycz w wypiekach. Zmiel, ale nie drobno.
Krok 15:
Połącz posiekane orzechy i smażoną mąkę. Wymieszaj i stłum drewnianym tłuczkiem. Konieczne jest, aby orzechy uwolniły olej, a mąka go wchłonęła. Proces jest bardzo pożądany. Ale szczerze zapomniałem to zrobić, a ciasto w niektórych miejscach miało trochę mąki w nadzieniu. Radzę więc nie zaniedbywać tego kroku.
Krok 16:
Pokrój suszone morele na kawałki.
Krok 17:
Teraz bierzemy Kolobok ciasta i zwijamy go w prostokątną warstwę o wymiarach 20x30 cm.
Krok 18:
Nasmaruj 1/3 części dżemu lub dżemu. Miałem dżem morelowy i trochę bardzo gęstego domowego dżemu. Wymieszałem to wszystko i okazało się, że masa jest odpowiednia pod względem konsystencji. Nie powinno być płynne!
Krok 19:
Rozłóż 1/3 posiekanych suszonych moreli na wierzchu.
Krok 20:
Posyp 1/3 mieszanki orzechów. W niektórych odmianach przepisu wszystkie składniki nadzienia są mieszane. Następnie nadzienie dzieli się na części. Ale w tym przypadku orzechy i suszone morele są nierównomiernie rozmieszczone. Wybrałam taką opcję. Rozwałkuj drugą bułkę ciasta, połóż ją na nadzieniu i powtórz proces.
Krok 21:
Górna warstwa ciasta nie musi być smarowana. Nakłuwamy go widelcem, aby nie puchł podczas pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 22:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto lekko wyrosło. Piec 25-30 minut.do złotego koloru.
Krok 23:
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć na blasze do pieczenia.
Krok 24:
Robienie glazury. Do tego potrzebujemy: ciemnej czekolady, śmietany i koniaku. Wskazane jest, aby wziąć krem tłusty (od 30%). Ale miałem 10%. Gęstość glazury i czas jej zestalenia zależą od zawartości tłuszczu w śmietanie.
Krok 25:
200 gr. czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy gorącą śmietaną (80 ml.) mieszamy do uzyskania gładkości.
Krok 26:
Dodaj 1 łyżkę koniaku i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Okazuje się, że jest to błyszcząca, gęsta masa.
Krok 27:
Jeszcze ciepłe ciasto pokrywamy gorącym lukrem. Boki nie muszą być pokryte. Będziemy je przycinać. Gdy lukier ostygnie na cieście, możesz zastosować falisty wzór. Jakoś nie układam dekoracji naczyń, więc nie zrobiłem tego.
Krok 28:
Ciasto powinno całkowicie ostygnąć, a lukier stwardnieje. Pospieszyłam się i zaczęłam kroić ciasto, gdy lukier "chwycił". Ciasto należy odstawić na noc. Wtedy glazura nie będzie w postaci gęstej masy, ale lekko stwardnieje. Niektórzy autorzy zalecają umieszczenie ciasta w lodówce. Nie zrobiłam tego. Na stole przez noc glazura trochę twardnieje, staje się matowa. Przenieś ciasto na deskę. Przytnij krawędzie.
Krok 29:
Pokrój na kawałki. Mam ich 15 sztuk.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g