Węgierskie ciasto Gerbeau

pyszne ciasto z nadzieniem orzechowo-morelowym i polewą czekoladową! Przepis na to ciasto wymyślił słynny Węgierski cukiernik Emil Gerbo w XVIII wieku. Do naszych czasów dotarł w różnych wersjach. Ale zawsze nadzienie powinno zawierać orzechy i dżem morelowy (lub dżem), aw polewie czekoladę i śmietanę. Ciasto w tym cieście jest niezwykłe. Jego wyjątkowość polega na tym, że stosuje się zarówno drożdże, jak i proszek do pieczenia. Przypomina kruche, ale bardzo delikatne i przewiewne, jak drożdże. W ogóle się nie starzeje. Interesujący jest również proces przygotowania ciasta. A smak jest po prostu niezapomniany!
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 61 % 43 g
387 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta: mąka, cukier, margaryna, jajko, suche drożdże, proszek do pieczenia. Margaryna powinna być miękka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W 100 ml. ciepłe mleko hodujemy 4 gr. suchych drożdży. Odstawiamy na chwilę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać 500 gr. mąka. Wymieszaj z cukrem (100 gr.) i proszkiem do pieczenia (4 gr.).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    250 gr. margarynę pokroić na kawałki i włożyć do miski z mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmielić na okruchy. Widelcem robi się to bardzo łatwo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajko. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać drożdże z mlekiem i zagnieść miękkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto dzielimy na 4 równe części (lepiej to zrobić za pomocą wagi), wkładamy każdą Kolobok do opakowania P/E i wyjmujemy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Do tego potrzebujemy: orzechów włoskich, suszonych moreli, dżemu morelowego lub dżemu, mąki i cukru (jeśli dżem jest kwaśny). Nie dodałam cukru. Niektóre przepisy używają rodzynek zamiast suszonych moreli. Ale smak będzie zupełnie inny. Lepiej wziąć suszone morele. Dżem jest morelowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    200 gr. suszone morele myjemy i zalewamy wrzącą wodą przez 15-20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    250 gr. obrane z łupin jądra orzechów włoskich opiekamy lekko na suchej patelni, ciągle mieszając. Niech ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    50 gr. smażyć mąkę na innej patelni, aż będzie beżowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz możesz spuścić wodę z miski suszonych moreli i rozłożyć ją na ręczniku papierowym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oddziel orzechy od łuski, jeśli to możliwe, pocierając je rękami. Czasami łuska daje gorycz w wypiekach. Zmiel, ale nie drobno.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połącz posiekane orzechy i smażoną mąkę. Wymieszaj i stłum drewnianym tłuczkiem. Konieczne jest, aby orzechy uwolniły olej, a mąka go wchłonęła. Proces jest bardzo pożądany. Ale szczerze zapomniałem to zrobić, a ciasto w niektórych miejscach miało trochę mąki w nadzieniu. Radzę więc nie zaniedbywać tego kroku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój suszone morele na kawałki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Teraz bierzemy Kolobok ciasta i zwijamy go w prostokątną warstwę o wymiarach 20x30 cm.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nasmaruj 1/3 części dżemu lub dżemu. Miałem dżem morelowy i trochę bardzo gęstego domowego dżemu. Wymieszałem to wszystko i okazało się, że masa jest odpowiednia pod względem konsystencji. Nie powinno być płynne!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż 1/3 posiekanych suszonych moreli na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp 1/3 mieszanki orzechów. W niektórych odmianach przepisu wszystkie składniki nadzienia są mieszane. Następnie nadzienie dzieli się na części. Ale w tym przypadku orzechy i suszone morele są nierównomiernie rozmieszczone. Wybrałam taką opcję. Rozwałkuj drugą bułkę ciasta, połóż ją na nadzieniu i powtórz proces.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Górna warstwa ciasta nie musi być smarowana. Nakłuwamy go widelcem, aby nie puchł podczas pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto lekko wyrosło. Piec 25-30 minut.do złotego koloru.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć na blasze do pieczenia.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Robienie glazury. Do tego potrzebujemy: ciemnej czekolady, śmietany i koniaku. Wskazane jest, aby wziąć krem tłusty (od 30%). Ale miałem 10%. Gęstość glazury i czas jej zestalenia zależą od zawartości tłuszczu w śmietanie.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    200 gr. czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy gorącą śmietaną (80 ml.) mieszamy do uzyskania gładkości.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dodaj 1 łyżkę koniaku i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Okazuje się, że jest to błyszcząca, gęsta masa.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Jeszcze ciepłe ciasto pokrywamy gorącym lukrem. Boki nie muszą być pokryte. Będziemy je przycinać. Gdy lukier ostygnie na cieście, możesz zastosować falisty wzór. Jakoś nie układam dekoracji naczyń, więc nie zrobiłem tego.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Ciasto powinno całkowicie ostygnąć, a lukier stwardnieje. Pospieszyłam się i zaczęłam kroić ciasto, gdy lukier "chwycił". Ciasto należy odstawić na noc. Wtedy glazura nie będzie w postaci gęstej masy, ale lekko stwardnieje. Niektórzy autorzy zalecają umieszczenie ciasta w lodówce. Nie zrobiłam tego. Na stole przez noc glazura trochę twardnieje, staje się matowa. Przenieś ciasto na deskę. Przytnij krawędzie.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Pokrój na kawałki. Mam ich 15 sztuk.

w niektórych wersjach przepisu na ciasto "Gerbot" powstają 3 ciasta, a nadzienie (wszystkie składniki są mieszane) dzieli się na 2 części. Lubię, gdy ciasta są większe. Nie próbowałem innych opcji. Ten jest całkowicie w porządku. Gotowałem go z wielką przyjemnością. Ciekawe, żadnych komplikacji. Wynik był bardzo zadowolony. Ale trzeba było poczekać do rana, a potem posiekać. Ale chciałem spróbować, nie mogłem się doczekać! Wieczorem i następnego ranka ciasto różni się smakiem. Pamiętaj, aby wytrzymać noc!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy