Poduszka na ciasto z koroną z mastyksu

piękne ciasto na prezent świąteczny! Szczegółowe instrukcje! Nie będziesz przygotowywał takiego ciasta każdego dnia, ale na specjalne wakacje dla specjalnej osoby-dlaczego nie!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 71 % 46 g
303 kcal
IG: 17 / 2 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    - - - - - ciasta dolnego poziomu. Lepiej jest gotować ciasta jeden po drugim, w tym celu należy zmierzyć połowę składników pierwszego i drugiego ciasta. Rozmiar dolnej części ciasta wynosi 18 na 18 cm, więc bierze się kształt 20 na 30 cm i piecze się dwa ciasta, a następnie wykonuje się z nich trzy lub dwa całe 20 na 20 cm i jeden złożony z resztek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij 4 jajka do pojemnika do ubijania (a następnie do ciasta), dodaj cukier i ubij do puszystości (szeroka wstążka z trzepaczek). Im lepiej ubite jajka na biszkopt , tym bardziej jest bujny, smaczniejszy, a dla takich ciast jest jeszcze ważny - bardziej stabilny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, możesz dodać szczyptę soli, aby wydobyć słodki smak. Dodaj suche składniki do mieszanki jajecznej i wymieszaj. Przesiewać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto jest gotowe. Posmaruj spód formy do ciastek masłem. Ściany nie są smarowane, więc biszkopt unosi się wyżej i bardziej równomiernie (jeśli nasmarujesz, pośrodku będzie wzgórze, a na krawędziach biszkopt będzie niższy).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do formy, spłaszcz szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w temperaturze 155-160 stopni przez 10-15 minut. Pozwól całkowicie ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij biszkopt-Wytnij Obwód i odwróć, wypadnie. ----- Upiecz także drugie ciasto. Podziel gotowe ciasta na dwa 20 na 20 cm i jeden złożony z dwóch kawałków 10 na 20 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    - - - - - aby zaimpregnować dolny poziom, ugotuj wiśnie w wodzie z cukrem (zagotuj przez kilka minut i ostudź). Wiśnie - w durszlaku, syrop-do impregnacji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    - - - - - aby uzyskać krem na niższym poziomie, ubij śmietanę, aż będzie puszysta. Na koniec dodaj mleko skondensowane i wanilię i wymieszaj. ----- Montaż dolnej kondygnacji. Połóż dolne ciasto (całe) na desce do ciasta. Zanurz go trochę w syropie wiśniowym. Posmaruj śmietaną na wierzchu (grubość kremu jest równa grubości ciasta).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż wiśnie na śmietanie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż drugie ciasto na dwóch kawałkach. Posmaruj go kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch z wiśniami. Ciasto, które będzie najwyższe, namoczyć syropem od dołu, a następnie odwrócić i ułożyć na dwóch już zebranych ciastach ze śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tak. Pozostaw obrabiany przedmiot w lodówce na godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przytnij półfabrykat w kształcie poduszki. Wygodnie jest to zrobić nożem do chleba.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    - - - - - ganache jest zrobiony z lukru cukierniczego. W przeciwieństwie do czekolady nie topi się w cieple. Jeśli przygotowujesz ciasto w domu lub zimą, możesz gotować ganache z czekoladą w batonach. Odmierz lukier (lub czekoladę).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozpuść lukier w łaźni parowej (gdy woda nie dotyka dna miski z czekoladą). Nie podgrzewaj mocno-poczekaj, aż połowa glazury się stopi, a następnie wyjmij z pieca i wymieszaj - a temperatura spadnie, a wszystko stopi się i stanie się jednorodne. Po przegrzaniu czekolada może się zwijać, nieprzyjemnie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj miękkie masło do masy czekoladowej (nie musisz go topić, po prostu najpierw wyjmij z lodówki).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wymieszaj duże grudki oleju.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ubij mikserem (lub trzepaczką, długo), aż będzie gładka i gładka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wymieszaj i ostudź. Na tym etapie wybierz wygodną dla siebie konsystencję ganache - komuś wygodnie jest przykryć ciasto płynnym ganache, komuś bardziej pastowatemu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj półfabrykat dolnego poziomu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Tak daleko, jak to możliwe, wyrównaj ganache i usuń obrabiany przedmiot na zimno, zastygnij na godzinę.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie nałóż drugą warstwę ganache, jeśli chcesz zakryć dziury lub coś przyciąć. Ponownie wyjmij na zimno, aż stwardnieje.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Utwardzony ganache prasuj do idealnie płaskiej powierzchni ciepłymi rękami.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    ----- ciasta na niższy poziom. Ciasto gotuje się od razu. Na zdjęciu - Podwójna norma produktów na okrągłe ciasto. Będziesz miał pół normy i kwadratowy półfabrykat na górną warstwę ciasta poduszka. Przygotuj wszystkie składniki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ubij jajka ze szczyptą soli.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Połącz mąkę, sodę, proszek do pieczenia i wanilię.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Przesiej do mieszanki mleczno-jajecznej.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Przygotuj 2 arkusze pergaminu do rozmiaru blachy do pieczenia.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Możesz upiec duże ciasta, a następnie wyciąć z nich kwadraty o wymiarach 14 na 14 cm lub narysować kwadraty na pergaminie-wybierz.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Pergamin Odwróć pomalowany w dół i posmaruj papier olejem.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Rozłóż ciasto cienką warstwą.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    W ten sposób. W przypadku ciastek kwadratowych możesz na całej powierzchni papieru lub kwadratów o pożądanym rozmiarze.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Piecz ciasto w 220 stopniach przez 5 minut. Podczas pieczenia jednego przygotuj kolejny arkusz z ciastem. W ciepłym stanie ciasta dobrze odchodzą od papieru.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Tak, niech ostygnie.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Przytnij ciasta do rozmiaru. Mamy kwadratowe 14 na 14 cm.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    ----- krem na górną kondygnację. Dodaj mleko skondensowane do śmietany.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Ubijaj, aż będzie puszysty.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Masa okaże się bujna i gęsta.

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Dodaj jogurt (lepiej, aby dobrze uzupełniał smak świeżych owoców, których używasz).

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    Jeszcze raz ubij (wymieszaj) i krem jest gotowy.

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    - - - - - montaż górnego poziomu (półfabrykatu). Pokrój owoce w cienkie plasterki.

  45. Krok 45:

    Krok 45.

    Połóż ciasta na płaskiej powierzchni, posmaruj kremem.

  46. Krok 46:

    Krok 46.

    Przełóż owoce i tak dalej, aż ciasta się skończą.

  47. Krok 47:

    Krok 47.

    Pozwól obrabianemu przedmiotowi stwardnieć, a następnie, podobnie jak dolny poziom, posmaruj ganache w trzech krokach.

  48. Krok 48:

    Krok 48.

    ----- montaż poduszki na ciasto z koroną. Rozwałkuj biały mastyk w cienką warstwę i przykryj nim półfabrykat dolnego poziomu. Wygładź, wyrównaj powierzchnię, odetnij nadmiar, zawiń krawędź pod dolnym ciastem. Przejdź się żelazkiem.

  49. Krok 49:

    Krok 49.

    Linijka wyznacza połowę wysokości poduszki-będzie tu mastyksowa koronka.

  50. Krok 50:

    Krok 50.

    Za pomocą wałka z kolcami wykonaj imitację ściegu.

  51. Krok 51:

    Krok 51.

    W dwóch kierunkach. Możesz oznaczyć wstępnie rozmiar szwów, możesz na oko.

  52. Krok 52:

    Krok 52.

    Zrób to samo z pustym górnym poziomem.

  53. Krok 53:

    Krok 53.

    Musisz włożyć szaszłyki do dolnej warstwy, aby uzyskać stabilność górnej. Włóż szpikulec do dołu, zaznacz górę mastyksu, wyjmij trochę szpikulca, Przytnij szczypcami i włóż z powrotem.

  54. Krok 54:

    Krok 54.

    Tak to działa. Wystarczy 4 szaszłyki.

  55. Krok 55:

    Krok 55.

    Umieść połączenie dwóch poziomów ganache.

  56. Krok 56:

    Krok 56.

    Ustaw górny poziom na Dolny. Niech stwardnieje.

  57. Krok 57:

    Krok 57.

    W przypadku korony pomaluj mastyks na Żółto i rozwałkuj i przytnij pasek o szerokości 8 cm.

  58. Krok 58:

    Krok 58.

    Wytnij ząbkowaną górną krawędź.

  59. Krok 59:

    Krok 59.

    Przygotuj wiadro majonezu lub śmietany - aby wysuszyć koronę w żądanej pozycji.

  60. Krok 60:

    Krok 60.

    Sproszkuj wiadro skrobią i przenieś mastyk na koronę.

  61. Krok 61:

    Krok 61.

    Przytnij krawędź, rozciągnij tak daleko, jak to możliwe, i sklej końce razem.

  62. Krok 62:

    Krok 62.

    Pozostaw do wyschnięcia na godzinę.

  63. Krok 63:

    Krok 63.

    Za pomocą formy wykonaj detale do dekoracji korony.

  64. Krok 64:

    Krok 64.

    Duże i małe motywy.

  65. Krok 65:

    Krok 65.

    Przyklej wystrój do korony klejem spożywczym.

  66. Krok 66:

    Krok 66.

    Zetrzyj resztki skrobi i pozostaw do wyschnięcia.

  67. Krok 67:

    Krok 67.

    Pomaluj koronę na złoto lub brąz.

  68. Krok 68:

    Krok 68.

    Użyj kleju, aby ustawić koronę na poduszkach.

  69. Krok 69:

    Krok 69.

    Pomaluj część mastyksu na niebiesko i wykonaj sznurki i wstążkę do napisu. Wcześniej wykonaj 8 guzików za pomocą form i pozwól im wyschnąć. Przymocuj sznurek do poduszek.

  70. Krok 70:

    Krok 70.

    Zrób cienki kawałek mastyksu i włóż trawkę do wytłaczarki z dyszą. W przypadku pędzli wyciśnij mastyk w postaci nici i natychmiast przymocuj-Przytnij do rogu poduszki. Więc kilka razy do pożądanego blasku pędzla.

  71. Krok 71:

    Krok 71.

    Na styku frędzla z poduszką przyklej guzik.

  72. Krok 72:

    Krok 72.

    Tak bliżej. Powtórz z resztą rogów.

  73. Krok 73:

    Krok 73.

    Za pomocą małej kulki wykonaj wgłębienia w miejscach, w których ściegi się przecinają.

  74. Krok 74:

    Krok 74.

    W zagłębieniach przyklej perły.

  75. Krok 75:

    Krok 75.

    Rozcieńczyć białą farbę do napisu.

  76. Krok 76:

    Krok 76.

    Napisz życzenie białą farbą. Tu Do Królowej Matki.

kto chce gotować-na pewno się nie nudzi!
piękne i pyszne!
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy