placek ziemniaczany ze śledziem

idealne połączenie ziemniaków ze śledziem w niezwykłym daniu dla smakoszy. Bardzo oryginalne ciasto dla tych, którzy lubią śledzie i ziemniaki. Własna imitacja francuskiego ciasta francuskiego-quiche. Tylko zamiast zwykłego posiekanego ciasta zagniatanego na mące pszennej - ciasto z mieszanki ziemniaków i twardego sera. Następnie-nadzienie i nadzienie z sera, jajka i śmietany. Najważniejsze jest, aby ciasto ostygło, wtedy łatwiej będzie je wyjąć z formy, aby nie naruszyć jego integralności. Wypełnienie stanie się grubsze i gęstsze. A smak ciasta również się zmieni - stanie się jeszcze smaczniejszy. Ciasto jest dobre, lekko ciepłe lub zimne.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 40 % 10 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia placka ziemniaczanego ze śledziem. Obierz cebulę lub por, umyj. Małosolny śledź lub niezależnie oczyszczamy z kości, małych i dużych, usuwając grzbiet, głowę itp.lub kupujemy gotowy filet śledziowy. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, czyszcząc szczotką. Gotuj ziemniaki w mundurach do miękkości (sprawdź, przekłuwając bulwy widelcem: jeśli widelec łatwo wchodzi, ziemniaki są gotowe). Ochładzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć do lekkiego zrumienienia wstępnie pokrojoną cebulę w pół-lub ćwiartki lub posiekaną białą część porów na oliwie z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj cały twardy ser na średniej lub drobnej tarce. W innym pojemniku pokrój pomidory w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj schłodzone, obrane ziemniaki na średniej lub drobnej tarce. Wkładamy go do głębokiej miski, w tym samym miejscu zasypiamy około dwóch trzecich startego sera. Jedną trzecią pozostawiamy do przygotowania wypełnienia. Połącz starte ziemniaki i ser, wymieszaj (możesz rękami), aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź dzieloną formę do pieczenia o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Naoliwiamy go, ponieważ masa ziemniaczana po upieczeniu jest do niej dość mocno przyklejona. To jest 1.opcja. 2. opcja (wydawało mi się, że jest wygodniejsza do wyjmowania gotowego ciasta): wyciąłem okrąg z papieru do pieczenia wzdłuż średnicy dna formy, ostrożnie nasmarowałem go i ściany formy olejem, obficie posypałem dno i formy pokruszoną bułką tartą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy masę ziemniaczaną w formie, zagęszczamy ją i robimy boki "talerzem". Połóż smażoną cebulę na dnie, śledź pokrojony na średnie kawałki na wierzchu, pomidory pokrojone w kostkę na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przygotuj nadzienie: ubij trochę jajko, dodaj śmietanę i resztę startego sera. Mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij nadzienie do ciasta nadzieniem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25-30 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się rumiany odcień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby gotowe ciasto można posypać czarnym pieprzem. Niech ciasto ostygnie. Następnie ostrożnie za pomocą szpatułki uwolnij boki ciasta z krawędzi formy. Otwieramy formę i ostrożnie za pomocą dwóch szpatułek uwalniamy ciasto z dna formy, przenosimy je na naczynie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz udekorować ciasto gałązkami koperku. Lepiej jest jeść lekko ciepłe lub chłodne. Chociaż wszystko jest indywidualne... )) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal / 100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy