skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia placka ziemniaczanego ze śledziem. Obierz cebulę lub por, umyj. Małosolny śledź lub niezależnie oczyszczamy z kości, małych i dużych, usuwając grzbiet, głowę itp.lub kupujemy gotowy filet śledziowy. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, czyszcząc szczotką. Gotuj ziemniaki w mundurach do miękkości (sprawdź, przekłuwając bulwy widelcem: jeśli widelec łatwo wchodzi, ziemniaki są gotowe). Ochładzać.
Krok 2:
Smażyć do lekkiego zrumienienia wstępnie pokrojoną cebulę w pół-lub ćwiartki lub posiekaną białą część porów na oliwie z oliwek.
Krok 3:
Zetrzyj cały twardy ser na średniej lub drobnej tarce. W innym pojemniku pokrój pomidory w kostkę.
Krok 4:
Zetrzyj schłodzone, obrane ziemniaki na średniej lub drobnej tarce. Wkładamy go do głębokiej miski, w tym samym miejscu zasypiamy około dwóch trzecich startego sera. Jedną trzecią pozostawiamy do przygotowania wypełnienia. Połącz starte ziemniaki i ser, wymieszaj (możesz rękami), aż będą gładkie.
Krok 5:
Weź dzieloną formę do pieczenia o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Naoliwiamy go, ponieważ masa ziemniaczana po upieczeniu jest do niej dość mocno przyklejona. To jest 1.opcja. 2. opcja (wydawało mi się, że jest wygodniejsza do wyjmowania gotowego ciasta): wyciąłem okrąg z papieru do pieczenia wzdłuż średnicy dna formy, ostrożnie nasmarowałem go i ściany formy olejem, obficie posypałem dno i formy pokruszoną bułką tartą.
Krok 6:
Układamy masę ziemniaczaną w formie, zagęszczamy ją i robimy boki "talerzem". Połóż smażoną cebulę na dnie, śledź pokrojony na średnie kawałki na wierzchu, pomidory pokrojone w kostkę na wierzchu.
Krok 7:
Następnie przygotuj nadzienie: ubij trochę jajko, dodaj śmietanę i resztę startego sera. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Wypełnij nadzienie do ciasta nadzieniem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25-30 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się rumiany odcień.
Krok 9:
W razie potrzeby gotowe ciasto można posypać czarnym pieprzem. Niech ciasto ostygnie. Następnie ostrożnie za pomocą szpatułki uwolnij boki ciasta z krawędzi formy. Otwieramy formę i ostrożnie za pomocą dwóch szpatułek uwalniamy ciasto z dna formy, przenosimy je na naczynie.
Krok 10:
Możesz udekorować ciasto gałązkami koperku. Lepiej jest jeść lekko ciepłe lub chłodne. Chociaż wszystko jest indywidualne... )) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal / 100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g