Precel Roll (Pretzel roll) - bułki do piwa

świetna alternatywa dla przekąsek do piwa w sklepie! Smakowity. Zaskakująco smaczne bułeczki bretzelie. Małe, na jeden kęs, z chrupiącą skórką.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 82 % 14 g
78 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

w dwóch łyżkach ciepłej wody rozpuść cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
w filiżance przesiać mąkę, dodać sól,ciepłą wodę, drożdże i zagnieść ciasto. Pod koniec partii dodaj olej roślinny. Ciasto okaże się bardzo elastyczne i giętkie.
przenieś ciasto do pojemnika wysmarowanego olejem roślinnym, przykryj serwetką i pozostaw na półtorej do dwóch godzin.
ciasto podzielić na ćwiartki, rozwałkować każdą część na kiełbasę i pokroić na małe kawałki. Zwiń każdy kawałek w kulkę, lekko ją spłaszcz i wykonaj cięcia ostrym nożem.
pozostaw bułki na stole na 20 minut.
wlej 8 szklanek wody do rondla. Rozpuść w nim 3 łyżki sody i zagotuj na małym ogniu.
włóż 4 bretzele do łyżki cedzakowej, zanurz we wrzącym roztworze sody i przytrzymaj przez 20-30 sekund.
wyjmij Bretzele, posyp grubą solą i połóż na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia.
Piec bretzelles w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Gdy tylko powierzchnia bułek stanie się złota, bretzele są gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy