skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w dwóch łyżkach ciepłej wody rozpuść cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
w filiżance przesiać mąkę, dodać sól,ciepłą wodę, drożdże i zagnieść ciasto. Pod koniec partii dodaj olej roślinny. Ciasto okaże się bardzo elastyczne i giętkie.
przenieś ciasto do pojemnika wysmarowanego olejem roślinnym, przykryj serwetką i pozostaw na półtorej do dwóch godzin.
ciasto podzielić na ćwiartki, rozwałkować każdą część na kiełbasę i pokroić na małe kawałki. Zwiń każdy kawałek w kulkę, lekko ją spłaszcz i wykonaj cięcia ostrym nożem.
pozostaw bułki na stole na 20 minut.
wlej 8 szklanek wody do rondla. Rozpuść w nim 3 łyżki sody i zagotuj na małym ogniu.
włóż 4 bretzele do łyżki cedzakowej, zanurz we wrzącym roztworze sody i przytrzymaj przez 20-30 sekund.
wyjmij Bretzele, posyp grubą solą i połóż na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia.
Piec bretzelles w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Gdy tylko powierzchnia bułek stanie się złota, bretzele są gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g