skład / składniki
metoda gotowania
do gotowania gołąbków potrzebujesz kapusty, a raczej jej liści. Możesz wziąć jedną dużą głowę, ale nie jest to zbyt wygodna opcja. Optymalne jest użycie dwóch małych główek kapusty. Górne liście nadają się do ostrożnego owijania gołąbków, a małe średnie liście można zgasić lub wykorzystać na kapuśniak.
ułatwi to również alternatywny sposób zmiękczania liści w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, wykonujemy głębokie nacięcia wzdłuż pnia i wysyłamy kapustę do kuchenki mikrofalowej na 6 minut. Sprawdzamy, czy liście już zmiękły, wyjmujemy, jeśli nie, włączamy na kolejne 2 minuty. Następnie wyjmujemy kapustę z kuchenki mikrofalowej i oddzielamy liście. Układamy je w stos i wracamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
klasyczna metoda jest bardziej czasochłonna, ale możesz z niej skorzystać. Aby to zrobić, wypuść główkę kapusty do wrzącej wody, blanszuj przez 5 minut, wyjmij, ostudź, usuń liście i wróć do wrzącej wody na kolejne 5 minut.
podczas gotowania kapusty zajmijmy się ryżem. Nie powinien być rozgotowany, lepiej, jeśli pozostanie trochę wilgotny i osiągnie gotowość w Gołąbkach. Wlej ryż zimną wodą, dodaj sól i umieść na dużym ogniu. Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz intensywność palnika do minimum i gotuj, aż cała woda zostanie wchłonięta.
obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę. Podziel na dwie części, jedna połowa trafi do nadzienia, a druga do sosu. Smaż połowę cebuli na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Dodaj trochę soli, mielonego pieprzu i suszonego koperku (połowa porcji). Koperek można zastąpić świeżym, drobno posiekanym.
włóż mięso mielone do głębokiej miski (najlepiej, jeśli jest to mieszanka wieprzowiny i wołowiny), ugotowany ryż, smażoną cebulę. Ugniataj, aż będzie gładka.
przygotowanie sosu. Na oleju roślinnym usmaż pozostałą cebulę, przepuść czosnek przez prasę i dodaj do cebuli w tym procesie. Obierz marchewki, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Wysyłamy go na patelnię, gdy cebula stanie się przezroczysta.
pomidory we własnym soku mielimy blenderem lub miażdżymy widelcem i wlewamy do warzyw na patelni, doprawiamy oregano, odrobiną soli i pieprzu, mieszamy szpatułką, przykrywamy pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu przez 10 minut.
podczas gotowania sosu zajmijmy się zawijaniem gołąbków. Uderzamy szeroką część młotkiem, nakłuwamy widelcem lub odcinamy, jeśli żyły są zbyt szorstkie. Wkładamy niewielką ilość nadzienia, owijamy liść kapusty kopertą. Staramy się schować krawędź wzdłuż boku, wtedy Gołąbek na pewno się nie rozpadnie.
kładziemy gołąbki na blasze do pieczenia tak ciasno, jak to możliwe. Wlej 100 ml wody między gołąbki i wlej sos pomidorowy na wierzch. Przykryj blachę do pieczenia folią i piecz przez 50 minut w 200 stopniach. Podawaj na gorąco, możesz uzupełnić śmietanę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g