ciasteczka owsiane według Dukana
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zmielić otręby owsiane i pszenne na mąkę (robi to młynek do kawy, dobry blender lub zwykły Moździerz z tłuczkiem).
Krok 2:
Do mąki dodaj siemię lniane, proszek do pieczenia i substytut cukru.
Krok 3:
Dodaj wodę, sól do białek i ubij wszystko na lekką pianę.
Krok 4:
Dodaj suchą mieszankę do płynnej mieszanki i wymieszaj.
Krok 5:
Pozostaw ciasto do spęcznienia na 15 minut.
Krok 6:
Ułóż ciasteczka w kokilkach lub na macie (pergaminie).
Krok 7:
Piecz przez 20 minut w 200 stopniach. Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć. W ciepłej formie jest dość lepki, a gdy ostygnie, jest chrupiący i lekki.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g
- Otręby owsiane - 320 kcal/100g
- Otręby pszenne - 180 kcal/100g