ziemniaki nadziewane grzybami

pyszne danie zapewni świąteczny nastrój w dni powszednie. Faszerowane ziemniaki są piękne, smaczne, aromatyczne i apetyczne. Jako nadzienie używam różnych opcji, ale dziś chcę podzielić się nadzieniem grzybowym. Wszystko jest tak pyszne, że nie możesz sobie wyobrazić!
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 41 % 9 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Wybieramy naczynie do pieczenia, smarujemy olejem roślinnym.

2. Ziemniaki są dokładnie myte (nie obieramy Skórki), suszone, smarowane olejem roślinnym i posypane solą.

3. Pieczemy ziemniaki w 180 stopniach do miękkości (zajmie to średnio od 50 do 60 minut).

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

4. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju roślinnym na przyjemny złoty odcień.

5. Podczas smażenia cebuli szybko spłucz grzyby, pokrój na talerze, a także wyślij na patelnię. Smaż grzyby przez 10 minut, aż płyn całkowicie odparuje.

6. Obierz czosnek, drobno posiekaj, dodaj do grzybów, a także wlej trochę mąki. Gotuj przez 1-2 minuty, a następnie dodaj śmietanę, sól, pieprz, włoskie zioła. Mieszać.

7. Pietruszkę myjemy, drobno siekamy, dodajemy do nadzienia grzybowego.

8. Zdejmij czapkę z ziemniaków (1/3 całkowitej objętości) za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ ziemniaczany - bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić skorupy. Uzyskuje się garnki ziemniaczane o ścianach o grubości 0,5 cm.

9. Dodaj trochę miąższu ziemniaczanego do grzybów, wymieszaj. Nadziewamy garnki ziemniaczane grzybami, posypujemy startym serem.

10. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wystarczy 15-20 minut, ponieważ wszystkie składniki potrawy są gotowe i musimy tylko zrumienić ser.

podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy