skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź produkty według listy.
Krok 2:
Drożdże zalej ciepłym mlekiem (jedna trzecia szklanki), dodaj szczyptę cukru i szczyptę mąki. Pozwól im się podnieść. Podczas fermentacji drożdży wlej mleko do miski, rozbij jajko, dodaj masło, łyżkę cukru, szczyptę soli i wymieszaj.
Krok 3:
Stopniowo dodając przesianą mąkę, zagnieść miękkie ciasto. Przykryj folią i podgrzej na godzinę.
Krok 4:
Ciasto powiększy się, podbije i jeszcze raz wyrośnie. Z podanej ilości otrzymasz dwa ciasta na formę o średnicy 22 cm.
Krok 5:
Podziel ciasto na pół, z jednej części rozwałkuj jedną tortillę o dużej średnicy - na dno formy.
Krok 6:
Dodaj jagody, cukier i skrobię.
Krok 7:
Przykryj drugą tortillą z nacięciem.
Krok 8:
Krok 9:
Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 10:
Ostudzić i pokroić na porcje. Podawaj z herbatą. Smacznego!
ciasto drożdżowe z jagodami jest dobre na deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g