ciasto drożdżowe z jagodami

ciasto drożdżowe z jagodami to świetne domowe wypieki. Ciasto drożdżowe z jagodami dobrze przygotować w dzień wolny. kiedy przy dużym stole zgromadzi się cała rodzina. Takie ciasto dobrze jest podawać na deser podczas spokojnej, szczerej rozmowy. Właściwe jest traktowanie ciasta na śniadanie lub przekąskę, zabranie herbaty do pracy lub wizyta.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 40 g
242 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże zalej ciepłym mlekiem (jedna trzecia szklanki), dodaj szczyptę cukru i szczyptę mąki. Pozwól im się podnieść. Podczas fermentacji drożdży wlej mleko do miski, rozbij jajko, dodaj masło, łyżkę cukru, szczyptę soli i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodając przesianą mąkę, zagnieść miękkie ciasto. Przykryj folią i podgrzej na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powiększy się, podbije i jeszcze raz wyrośnie. Z podanej ilości otrzymasz dwa ciasta na formę o średnicy 22 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na pół, z jednej części rozwałkuj jedną tortillę o dużej średnicy - na dno formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jagody, cukier i skrobię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj drugą tortillą z nacięciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostudzić i pokroić na porcje. Podawaj z herbatą. Smacznego!

ciasto drożdżowe z jagodami jest dobre na deser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy