ciasteczka sezamowo-sezamowe

pyszne chrupiące ciasteczka są bardzo podobne do ulubionych krakersów. Te ciasteczka bardzo nam się podobały-chrupiące , pożywne, aromatyczne i lekko słonawe! Bardzo smaczne z herbatą, mlekiem i po prostu lekko przekąskę;)
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 49 % 33 g
398 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane i aby mąka była nasycona tlenem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mrożone masło trzy lub drobno posiekane nożem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pocieramy rękami w okruchy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robimy wgłębienie i wlewamy dobrze schłodzone mleko, pozostawiając 2 stoły. L. do smarowania blatu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz wszystko w grudkę i stopniowo zagniataj ciasto

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest dość ciasne. Wkładamy go do torby i lodówki na 1-2 godziny

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy ciasto, odcinamy około jednej czwartej i cienko zwijamy (o grubości nie większej niż 5 mm)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą foremki lub po prostu szklanki wyciskamy figurki przyszłych ciasteczek

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do smarowania ciastek bierzemy żółtko i pozostałe mleko, mieszamy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj wierzch ciasteczek

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp mieszanką sezamu, nasion i siemienia lnianego

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    A aby nasiona z pewnością nie rozpadły się później, polej je niewielką ilością mieszanki żółtka z mlekiem (gdzieś 0,3 herbaty. L. na ciasteczka)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach na złoty kolor

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Miłego picia herbaty

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy