skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni.
2. Obierz ziemniaki i cebulę, spłucz pod wodą. Pokrój ziemniaki w cienkie koła. Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie.
3. Filet z kurczaka myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Kładziemy mięso na desce do krojenia, odcinamy niepotrzebny tłuszcz i kości, jeśli takie istnieją. Następnie pokrój filet na małe kostki.
4. Dno żeliwnej patelni bez uchwytu lub okrągłego naczynia do pieczenia smarujemy kawałkiem masła. Układamy w nim kręgi ziemniaków i równomiernie rozprowadzamy kawałki mięsa z kurczaka na wierzchu. Trzecią warstwą rozprowadzamy posiekaną cebulę. Dopraw każdą ułożoną warstwę solą i czarnym pieprzem do smaku. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
5. Podczas napełniania ciasta w piekarniku przygotuj ciasto. Aby to zrobić, rozbij jaja kurze w misce, ubij je lekko trzepaczką lub widelcem. Następnie wlej kefir i włóż majonez. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki razem. Przesiej mąkę z możliwych zanieczyszczeń i wymieszaj z sodą oczyszczoną. Następnie w małych porcjach wlej mąkę do miski z jajkami i kefirem. Dokładnie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, aby nie było grudek z mąki. Dodaj sól do miski i ponownie zamieszaj. Ciasto jest gotowe. Powinien mieć płynną strukturę, jak na naleśnikach.
6. Wyjmij patelnię z piekarnika z warzywami i mięsem. Pozwól mu ostygnąć przez chwilę i napełnij wszystko przygotowanym ciastem. Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i piecz ciasto przez 45-50 minut, aż pokryje się piękną złotobrązową skórką. Gotowość ciasta można określić za pomocą wykałaczki lub zapałki - podczas przekłuwania ciasta powinno pozostać suche.
leniwe ciasto z kurczaka jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g