lasagne wegetariańska

zaskakująco smaczne danie! Domowa pachnąca lasagne warzywna! Absolutnie nie jest trudno zrobić wegetariańską lasagne z bakłażanem.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 51 % 19 g
186 kcal
IG: 16 / 68 / 16

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie czerwonego sosu. Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem pomidorowym i zagotuj. Dodaj do soku koncentrat pomidorowy rozcieńczony w wodzie, przyprawy, cukier (cukier jest niezbędny do usunięcia kwasu pomidorowego i pasty), sól i kontynuuj duszenie sosu na małym ogniu przez 7 minut, ciągle mieszając. Sos jest gotowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie sosu beszamelowego. Roztop masło na patelni. Dodaj tam mąkę i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Piecz przez 2-3 minuty na średnim ogniu, aż mąka zacznie nabierać karmelowego odcienia.Zdjąć z ognia i cienkim strumieniem ciągle mieszając wlać gorące mleko. Dobrze wymieszaj sos beszamelowy trzepaczką, aby wszystkie grudki zniknęły i ponownie podpal sos. Dodaj sól i przyprawy. Gotuj sos do wymaganej gęstości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażany w plasterki wystarczająco cienkie, nie grubsze niż 3 mm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cienko pokrój dynię na 3 mm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Ułóż warzywa w jednej warstwie na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut. Zadaniem jest po prostu pozwolić warzywom, a nie gotować w 100%. Nadal będą gotować w samej lasagne. Jeśli nie ma wystarczająco dużo miejsca na blasze do pieczenia, ułóż wszystkie warzywa w jednej warstwie, musisz wykonać operację dwa lub trzy razy. Po ugotowaniu warzyw zmniejsz ciepło piekarnika do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ser mozzarellę cienko pokroić w krążki. Mozzarella potrzebuje takiej w solance, a nie stałej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W dużym garnku z wodą ugotuj makaron. Arkusze należy gotować nie dłużej niż 3 minuty, aż do połowy ugotowane. W przeciwnym razie całkowicie się ugotują i będą się pełzać. Natychmiast wrzuć arkusze na wcześniej przygotowany durszlak i dobrze spłucz arkusze zimną wodą, aż całkowicie ostygną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj każdy arkusz dosłownie kroplą oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejaniu się arkuszy i starannie je złożyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wysokiej blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą z oliwek rozłóż warstwę gotowanych arkuszy lasagne. Wybierz całe liście dla dolnej warstwy. Połączenia arkuszy są wykonane z niewielkim zakładką, do 1 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Arkusze makaronu równomiernie posmaruj czerwonym sosem pomidorowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie rozłóż dynię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż mozzarellę na dyni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie posyp wszystko startym parmezanem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ser polać trochę więcej sosem pomidorowym.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj wszystko kolejną warstwą arkuszy lasagne.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Powtarzamy wszystkie kroki, tylko tym razem zamiast dyni układamy bakłażany.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż trzecią warstwę arkuszy pasty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż sos beszamelowy równomiernie na wierzchu. Na wierzch posyp trochę startego parmezanu, aby uzyskać apetyczną skórkę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyślij lasagne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 40 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wegetariańska lasagne jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal / 100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy