skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie czerwonego sosu. Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem pomidorowym i zagotuj. Dodaj do soku koncentrat pomidorowy rozcieńczony w wodzie, przyprawy, cukier (cukier jest niezbędny do usunięcia kwasu pomidorowego i pasty), sól i kontynuuj duszenie sosu na małym ogniu przez 7 minut, ciągle mieszając. Sos jest gotowy.
Krok 2:
Przygotowanie sosu beszamelowego. Roztop masło na patelni. Dodaj tam mąkę i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Piecz przez 2-3 minuty na średnim ogniu, aż mąka zacznie nabierać karmelowego odcienia.Zdjąć z ognia i cienkim strumieniem ciągle mieszając wlać gorące mleko. Dobrze wymieszaj sos beszamelowy trzepaczką, aby wszystkie grudki zniknęły i ponownie podpal sos. Dodaj sól i przyprawy. Gotuj sos do wymaganej gęstości.
Krok 3:
Pokrój bakłażany w plasterki wystarczająco cienkie, nie grubsze niż 3 mm.
Krok 4:
Cienko pokrój dynię na 3 mm.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Ułóż warzywa w jednej warstwie na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut. Zadaniem jest po prostu pozwolić warzywom, a nie gotować w 100%. Nadal będą gotować w samej lasagne. Jeśli nie ma wystarczająco dużo miejsca na blasze do pieczenia, ułóż wszystkie warzywa w jednej warstwie, musisz wykonać operację dwa lub trzy razy. Po ugotowaniu warzyw zmniejsz ciepło piekarnika do 180 stopni.
Krok 6:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 7:
Ser mozzarellę cienko pokroić w krążki. Mozzarella potrzebuje takiej w solance, a nie stałej.
Krok 8:
W dużym garnku z wodą ugotuj makaron. Arkusze należy gotować nie dłużej niż 3 minuty, aż do połowy ugotowane. W przeciwnym razie całkowicie się ugotują i będą się pełzać. Natychmiast wrzuć arkusze na wcześniej przygotowany durszlak i dobrze spłucz arkusze zimną wodą, aż całkowicie ostygną.
Krok 9:
Posmaruj każdy arkusz dosłownie kroplą oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejaniu się arkuszy i starannie je złożyć.
Krok 10:
Na wysokiej blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą z oliwek rozłóż warstwę gotowanych arkuszy lasagne. Wybierz całe liście dla dolnej warstwy. Połączenia arkuszy są wykonane z niewielkim zakładką, do 1 cm.
Krok 11:
Arkusze makaronu równomiernie posmaruj czerwonym sosem pomidorowym.
Krok 12:
Następnie rozłóż dynię.
Krok 13:
Rozłóż mozzarellę na dyni.
Krok 14:
Następnie posyp wszystko startym parmezanem.
Krok 15:
Ser polać trochę więcej sosem pomidorowym.
Krok 16:
Przykryj wszystko kolejną warstwą arkuszy lasagne.
Krok 17:
Powtarzamy wszystkie kroki, tylko tym razem zamiast dyni układamy bakłażany.
Krok 18:
Rozłóż trzecią warstwę arkuszy pasty.
Krok 19:
Rozłóż sos beszamelowy równomiernie na wierzchu. Na wierzch posyp trochę startego parmezanu, aby uzyskać apetyczną skórkę.
Krok 20:
Wyślij lasagne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 40 minut.
Krok 21:
Wegetariańska lasagne jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal / 100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g