skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, dobrze jest wziąć blender lub mikser. Wymieszaj cukier z twarogiem i cukrem waniliowym.
Krok 2:
Wbijamy jajka.
Krok 3:
Dodaj tłuczone ziemniaki i zmiękczone masło, dodaj kurkumę. Ubij wszystko dobrze, aż będzie bujne, starając się nie pozostawiać grudek.
Krok 4:
Dodaj skórkę z cytryny.
Krok 5:
Zalej suszone wiśnie wrzącą wodą i nalegaj 15 minut. Spuść wodę, wysusz wiśnie ręcznikiem papierowym i włóż do całkowitej masy.
Krok 6:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, rozłóż na nim mieszaninę twarogu równomierną warstwą.
Krok 7:
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Krok 8:
Podczas pieczenia syrnika gotujemy polewę czekoladową. Aby to zrobić, wymieszaj cukier, mleko i kakao w rondlu lub innym żelaznym naczyniu (należy go przesiać przez drobny sitko po dodaniu). Gotuj mieszaninę do optymalnej gęstości przy ciągłym mieszaniu na małym ogniu, na koniec dodaj masło i wszystko dobrze wymieszaj. Lukier jest gotowy. Podlewamy nim schłodzoną syrenę.
Krok 9:
Pokrój gotowe danie na porcje i podawaj. Sprawi, że nawet najbardziej zwyczajne przyjęcie herbaciane będzie świąteczne i uroczyste! Smacznego!
od czasu do czasu, będąc na Zachodniej Ukrainie, często lubię serowe wypieki. Najbardziej podoba mi się syrnik lwowski. Kawiarnie we Lwowie zawsze oferują sirnik, ale to nie tylko zapiekanka z twarogu, to prawdziwy cud! Kiedy wróciłem z podróży, pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, było poszukiwanie przepisu, aby dowiedzieć się, jak upiec syrenę w domu. W tym przepisie zaproponowałem Ci uproszczoną wersję tego dania, które jest również bardzo smaczne. Jeśli zwykle trudno jest kogoś zaskoczyć pieczeniem, to taki syrnik z pewnością zrobi prawdziwą furorę. A jeśli jesteś zbyt leniwy, aby zrobić lukier, po prostu rozpuść czekoladę i polej nią deser. To danie będzie wspaniałym i prawdziwie królewskim dodatkiem do herbaty lub kawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal / 100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g