Gruziński Puri

upiecz te pachnące i pyszne tortille! Gruzińskie Puri to podłużny, gruby chleb pita, który można łatwo przygotować w domu. W porównaniu do zwykłego chleba jest nieco bardziej słony. Podaje się go z sałatkami warzywnymi, pierwszym i drugim daniem, z serem.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 39 g
192 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować gruziński Puri? Podgrzej trochę wodę, do około 30oC. Woda powinna być trochę ciepła, ale nie gorąca. Wlej suche drożdże do lekko ciepłej wody, dokładnie wymieszaj, aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Odstaw pojemnik na bok na 2-3 minuty, aby drożdże zaczęły działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź mąkę pszenną. Do pieczenia tortilli używaj wysokiej jakości mąki najwyższej jakości. Nad pojemnikiem z wodą drożdżową Ustaw sito i przesiej przez nie mąkę pszenną. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie. Dodaj również sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby możesz dodać mąkę, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie okaże się bardzo twarde, a ciasta nie będą smaczne. Przykryj pojemnik ciastem ręcznikiem i umieść go w ciepłym miejscu do fermentacji na 1,5-2 godziny. W tym czasie gluten puchnie, a ciasto powinno się zmieścić i zwiększyć rozmiar.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dopasuj ciasto na 2 równe części. Zwiń każdą część w kulkę, przykryj folią spożywczą i pozostaw kulki ciasta na kolejne 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź pierwszy półfabrykat i uformuj z niego Puri, tworząc kształt łodzi: najpierw rozciągnij półfabrykat rękami w opaskę uciskową, a następnie lekko na szerokość, tak aby w środku utworzył się romb. Zrób dziurę w środku. Zrób to samo z drugim półfabrykatem. Przenieś tortille na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ręcznikiem, aby ciasto nie pękło. Pozostaw uformowane Puri na kolejne 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy tortille się rozpadają, Ustaw piekarnik na 230-250 ° c, aby się rozgrzał. Czas trwania i temperatura pieczenia tortilli zależy od temperatury i konstrukcji piekarnika. Po 20 minutach włóż blachę do pieczenia z Puri do nagrzanego piekarnika i piecz tortille przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowe tortille do pojemnika na chleb i przykryj ręcznikiem. Wskazane jest podawanie Puri na stole na gorąco, ale po schłodzeniu są również dobre. Z tej ilości składników powstały 2 duże ciasta.

Słoneczna Gruzja charakteryzuje się gościnnością, pięknem przyrody i niezwykle smaczną kuchnią. Wiele gruzińskich potraw stało się bardzo popularne w Rosji. A podłużne tortille zwane "Puri" stały się doskonałą alternatywą dla czarnego chleba.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy