suszone papryki na zimę

niesamowicie aromatyczna, niesamowicie pyszna suszona papryka! Peklowanie papryki to świetny sposób na zachowanie jej smaku i korzyści na zimę. Paprykę można dodawać do różnych gorących potraw, sałatek i po prostu ze słoika jest bardzo smaczna! Papryka zwiędła w piekarniku, nie będzie potrzebna żadna dodatkowa technika.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 73 % 16 g
węglowodany 23 % 5 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Do tego przepisu najlepiej nadają się sezonowe, jesienne papryki. Nie mają tak grubego miąższu, szybciej więdną. Ale z odmianami zimowymi, grubymi i mięsistymi, też się uda. Po prostu zajmie to więcej czasu. Mam takie papryki, wszystko wyszło świetnie. Ilość soli można zmniejszyć, skupić się na smaku. Olej może uciec nieco mniej, zależy to od ilości pieprzu na wyjściu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj paprykę i usuń miękkie i zepsute owoce. Paprykę można suszyć zarówno ze skórą, jak i bez niej. Usunięcie skóry z papryki nie jest łatwym zadaniem. Jeśli nie boisz się trudności, spróbuj. Połóż paprykę na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. W tym czasie skóra powinna trochę puchnąć. Moje grube papryki wzdęły się niechętnie, można je dłużej trzymać w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy papryka jest wystarczająco upieczona, wyjmij ją z piekarnika i natychmiast włóż do torebek. W paczkach skóra pod wpływem pary jeszcze lepiej odsunie się od miazgi. Niech papryka całkowicie ostygnie w torebkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij schłodzoną paprykę z torebek. Usuń usuniętą skórę. Moja papryka bardzo niechętnie się z nią rozstała. Część skóry pozostała na nich. To nie jest krytyczne, nie wpłynie to w żaden sposób na smak papryki. Więc możesz bezpiecznie z nią więdnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie usuń środek papryki wraz z nasionami i pokrój je w długie paski. Z każdej połowy wyszło mi gdzieś 3-4 sztuki. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż na nim paski papryki miękką stroną do góry. Staraj się, aby papryka leżała w jednej warstwie, jeśli leżą jedna na drugiej,nie będą działać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść blachę do pieczenia z papryką w piekarniku rozgrzanym do 100°c na półtorej do dwóch godzin. Pozostaw piekarnik lekko uchylony, możesz umieścić uchwyt między drzwiami a piekarnikiem. Papryka stanie się miękka, a końcówki lekko wyschną. Moja papryka musiała spędzić dwie i pół godziny w piekarniku. Skoncentruj się na wyglądzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij blachę do pieczenia z papryką. Nie wyłączaj piekarnika. Łyżką Zbierz paprykę na środek blachy do pieczenia. Posolić je i skropić olejem roślinnym. Dodałem około jednej łyżki stołowej. Wymieszaj pieprz łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie rozłóż kawałki pieprzu w jednej warstwie. I włóż z nimi blachę do pieczenia do piekarnika. Tym razem na około godzinę. Ponownie spójrz na wygląd, nie przesuwaj ich!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gdy papryka zwiędnie, drobno posiekaj czosnek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij paprykę i ponownie powtórz poprzednie kroki-zbierz je na środku, włóż czosnek, wymieszaj, rozprowadź w jednej warstwie. I znowu w piekarniku. Na 10 minut. Kuchnia wypełni się cudownym aromatem czosnku i pieprzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ta ilość wyszła z jednego kilograma pieprzu. Tylko trochę, rozważ to.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś paprykę do słoika. Wystarczyło mi 300 gramów słoika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij paprykę olejem. Jeśli jest oliwa z oliwek, jest w porządku, ale najbardziej powszechna roślina jest odpowiednia. Lepiej wybrać rafinowany, bezwonny. Zamknij słoik pokrywką i włóż do lodówki. Lepiej przechowywać paprykę w lodówce.

jest bardzo smaczny! Wydaje się, że smak papryki staje się bogatszy. Spodziewam się, jak będzie smacznie zimą) jeśli masz cierpliwość.

podczas suszenia możesz dodać dowolne przyprawy i przyprawy, myślę, że mieszanka ziół prowansalskich jest idealna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy