quiche ziemniaczane

niesamowicie pyszny quiche ziemniaczany z warzywami i szynką! Quiche ziemniaczane to bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne danie, którego podstawą są ziemniaki, coś pomiędzy zapiekanką a ciastem, ale nie można ich nazwać jednym i drugim. Danie jest przygotowywane bardzo prosto, składniki są dostępne i zawsze pod ręką, a okazuje się bardzo smaczne. Żaden z gospodarstw domowych nie odmówi porcji kiszonki ziemniaczanej, smak jest znany i przyjemny dla wszystkich. To świetna opcja na lunch lub kolację dla całej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 31 % 9 g
187 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Zaczynamy pracę z ziemniakami. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym, posyp dno i boki bułką tartą. Rozłóż ziemniaki na dnie formy, wykonując boki z części kół. Sól i pieprz ziemniaki, można skropić oliwą z oliwek. I włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotowujemy inne składniki. Wbij dwa jaja kurze do głębokiej miski. Ubij je widelcem, aż będą gładkie. Dodaj śmietanę do jajek, ponieważ zamiast śmietanki można użyć mleka o niższej kaloryczności. Ale ze śmietaną danie będzie gęstsze i oczywiście smaczniejsze. Dodaj sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój szynkę w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory kroimy w drobną kostkę. Możesz użyć pomidorów cherry jako alternatywy, krojąc je tylko na połówki i układając na powierzchni naczynia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zielona cebula (pióro) jest dobrze umyta i drobno posiekana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową szynkę, cebulę, pomidory i ser dodajemy do miski z kremową mieszanką jajeczną. Dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij nasze ziemniaki z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika). Powinien stać się miękki i lekko rumiany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż na nim przygotowaną mieszaninę, równomiernie rozprowadzając na powierzchni. Naczynie ponownie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż powstanie złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe quiche ziemniaczane z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Można kroić na porcje lub gotować i podawać w porcjach. Tuż przed podaniem posyp posiekaną świeżą zieloną cebulą. W razie potrzeby możesz podać sos, majonez lub keczup do quiche ziemniaczanego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy