skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Zaczynamy pracę z ziemniakami. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Krok 2:
Nasmaruj formę olejem roślinnym, posyp dno i boki bułką tartą. Rozłóż ziemniaki na dnie formy, wykonując boki z części kół. Sól i pieprz ziemniaki, można skropić oliwą z oliwek. I włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Krok 3:
W międzyczasie przygotowujemy inne składniki. Wbij dwa jaja kurze do głębokiej miski. Ubij je widelcem, aż będą gładkie. Dodaj śmietanę do jajek, ponieważ zamiast śmietanki można użyć mleka o niższej kaloryczności. Ale ze śmietaną danie będzie gęstsze i oczywiście smaczniejsze. Dodaj sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszać.
Krok 4:
Pokrój szynkę w cienkie paski.
Krok 5:
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Możesz użyć pomidorów cherry jako alternatywy, krojąc je tylko na połówki i układając na powierzchni naczynia.
Krok 6:
Zielona cebula (pióro) jest dobrze umyta i drobno posiekana.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8:
Gotową szynkę, cebulę, pomidory i ser dodajemy do miski z kremową mieszanką jajeczną. Dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Wyjmij nasze ziemniaki z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika). Powinien stać się miękki i lekko rumiany.
Krok 10:
Rozłóż na nim przygotowaną mieszaninę, równomiernie rozprowadzając na powierzchni. Naczynie ponownie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż powstanie złoty kolor.
Krok 11:
Wyjmij gotowe quiche ziemniaczane z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Można kroić na porcje lub gotować i podawać w porcjach. Tuż przed podaniem posyp posiekaną świeżą zieloną cebulą. W razie potrzeby możesz podać sos, majonez lub keczup do quiche ziemniaczanego. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g