skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z malinami i twarogiem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
W misce blendera połącz mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i proszek do pieczenia. Ubij wszystko w drobną kruszonkę. Jeśli nie masz blendera, możesz zmielić mieszankę mąki na okruchy rękami.
Krok 3:
Wsyp okruchy do miski i dodaj jajko. Użyj rąk, aby szybko zagnieść jednolite, elastyczne ciasto kruche. Gdy tylko ciasto zacznie pozostawać w tyle za ścianami miski i przestanie przyklejać się do rąk, jest gotowe.
Krok 4:
Rozłóż gotowe ciasto na dnie i bokach naczynia do pieczenia (Ø 20-22 cm). Aby podstawa była równa, ubij ciasto szklanką. Nakłuj ciasto widelcem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.
Krok 5:
Podczas pieczenia bazy przygotuj nadzienie. Maliny można stosować świeże lub mrożone. Im grubszy i bardziej miękki twaróg, tym smaczniejsze będzie ciasto. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość wilgotny, nie grudkowaty, bez twardych ziaren.
Krok 6:
Umyj Maliny, osusz.
Krok 7:
W misce blendera połącz twaróg, śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Masa okaże się lepka, ale płynna.
Krok 8:
Połóż masę twarogową na cieście i spłaszcz.
Krok 9:
Rozłóż maliny na wierzchu. Włóż ciasto do piekarnika na kolejne 30 do 35 minut.
Krok 10:
Schłodzić gotowe ciasto w temperaturze pokojowej i wyjąć z formy. Przed podaniem posyp w razie potrzeby cukrem pudrem i udekoruj miętą. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g