ciasto z malinami i twarogiem

pyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne! Ciasto z malinami i twarogiem można podawać na każdą okazję. To proste ciasto o niesamowitym smaku. Chrupiące kruche ciasto doskonale współgra z delikatnym nadzieniem twarogowym i pachnącymi malinami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 61 % 27 g
223 kcal
IG: 15 / 4 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z malinami i twarogiem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce blendera połącz mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i proszek do pieczenia. Ubij wszystko w drobną kruszonkę. Jeśli nie masz blendera, możesz zmielić mieszankę mąki na okruchy rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp okruchy do miski i dodaj jajko. Użyj rąk, aby szybko zagnieść jednolite, elastyczne ciasto kruche. Gdy tylko ciasto zacznie pozostawać w tyle za ścianami miski i przestanie przyklejać się do rąk, jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż gotowe ciasto na dnie i bokach naczynia do pieczenia (Ø 20-22 cm). Aby podstawa była równa, ubij ciasto szklanką. Nakłuj ciasto widelcem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas pieczenia bazy przygotuj nadzienie. Maliny można stosować świeże lub mrożone. Im grubszy i bardziej miękki twaróg, tym smaczniejsze będzie ciasto. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość wilgotny, nie grudkowaty, bez twardych ziaren.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj Maliny, osusz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce blendera połącz twaróg, śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Masa okaże się lepka, ale płynna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż masę twarogową na cieście i spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż maliny na wierzchu. Włóż ciasto do piekarnika na kolejne 30 do 35 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowe ciasto w temperaturze pokojowej i wyjąć z formy. Przed podaniem posyp w razie potrzeby cukrem pudrem i udekoruj miętą. Smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy