skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Połącz jajka ze skondensowanym mlekiem i ubij, aż będą puszyste.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz ubij.
Krok 4:
Przenieś ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia (⍉ 20-22 cm). Piec 25-30 minut w 180°C.
Krok 5:
Schłodzić gotowe ciasto i pokroić wzdłuż na 4 części.
Krok 6:
Farsz.
Krok 7:
Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut.
Krok 8:
Następnie spuść wodę i pokrój suszone śliwki na małe kawałki.
Krok 9:
Krem. Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż będzie puszysty, a cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 10:
Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy.
Krok 11:
Ubijaj, aż będzie puszysty, a cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 12:
Złóż ciasto: posmaruj dolne ciasto śmietaną, ułóż kawałki suszonych śliwek na wierzchu.
Krok 13:
Powtórz warstwy.
Krok 14:
Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem.
Krok 15:
Włóż ciasto do lodówki na noc do namoczenia.
zamiast ciast na skondensowanym mleku możesz upiec zwykłe biszkopty.
podczas ubijania śmietana jest bardziej płynna. Dobrze jest posmarować ciasta taką kwaśną śmietaną-krem dobrze je nasyci. Ale przed posmarowaniem wierzchu i boków ciasta, aby krem był gładszy i nie spływał, lepiej wysłać go do lodówki na 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Suszone śliwki - 227 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g