ciasto śmietanowe ze śliwkami

ciasta na skondensowanym mleku, śmietanie i suszonych śliwkach-pyszne! Jako dziecko moja mama kilka razy przygotowywała ciasta z ciastami na bazie skondensowanego mleka-podobały mi się takie ciasta znacznie bardziej niż zwykłe biszkopty. W tym przepisie, pomimo obecności całej puszki skondensowanego mleka w cieście, ciasta nie są bardzo słodkie, Choć nie tak przewiewne jak biszkopty. Ale śmietana bardzo dobrze je impregnuje.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 69 % 38 g
268 kcal
IG: 13 / 8 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka ze skondensowanym mlekiem i ubij, aż będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia (⍉ 20-22 cm). Piec 25-30 minut w 180°C.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić gotowe ciasto i pokroić wzdłuż na 4 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie spuść wodę i pokrój suszone śliwki na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem. Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż będzie puszysty, a cukier całkowicie się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubijaj, aż będzie puszysty, a cukier całkowicie się rozpuści.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż ciasto: posmaruj dolne ciasto śmietaną, ułóż kawałki suszonych śliwek na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Powtórz warstwy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciasto do lodówki na noc do namoczenia.

zamiast ciast na skondensowanym mleku możesz upiec zwykłe biszkopty.

podczas ubijania śmietana jest bardziej płynna. Dobrze jest posmarować ciasta taką kwaśną śmietaną-krem dobrze je nasyci. Ale przed posmarowaniem wierzchu i boków ciasta, aby krem był gładszy i nie spływał, lepiej wysłać go do lodówki na 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Suszone śliwki - 227   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy