skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Połam czekoladę na kawałki. Pokrój masło w kostkę.
Krok 3:
Połącz czekoladę i masło i rozpuść w kąpieli wodnej.
Krok 4:
Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 5:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej mieszankę jajeczną do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać.
Krok 7:
Dodaj mąkę. Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 8:
Foremki do muffinek posmaruj masłem i posyp kakao.
Krok 9:
Rozłóż ciasto na foremkach.
Krok 10:
Piec przez 10-12 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie krawędzie ciasta powinny się chwycić, a środek pozostać płynny. Ostrożnie odwróć formy z kremówką na talerz. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem. Udekoruj truskawkami.
cóż, w końcu dotarłem do fondantu.
tym przepisem otwieram cykl zdjęć zatytułowany "Czerwony i czarny". Główną ideą cyklu jest wykorzystanie na zdjęciach czerwieni i czerni. Tytuł cyklu jest ściśle związany z powieścią Stendhala o tym samym tytule, którą teraz ponownie czytam. Pomimo tego, że powieść absolutnie nie jest gastronomiczna, jest w niej tyle pasji i ognia, które czasami gotują się w mojej małej kuchni, a później w studiu fotograficznym. ))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g