lava cake

lava cake lub babeczka fondant z płynnym nadzieniem czekoladowym. Czekoladowy-babeczka preshokoladowa. Ciasto gotuje się w kilka minut. Najważniejsze, aby nie prześwietlić ciasta w piekarniku i piec tylko na Dolnym ogniu. Każda minuta jest ważna - podczas wyjmowania dwóch babeczek z piekarnika trzecia była prawie całkowicie złapana. Lepiej podawać te babeczki od razu-aż nadzienie stanie się lepkie i może pięknie wypłynąć z cięcia. Podawaj lepiej ze świeżymi jagodami i lodami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 44 % 32 g
węglowodany 48 % 35 g
445 kcal
IG: 0 / 3 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na kawałki. Pokrój masło w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz czekoladę i masło i rozpuść w kąpieli wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę jajeczną do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę. Zagnieść gładkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Foremki do muffinek posmaruj masłem i posyp kakao.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na foremkach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec przez 10-12 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie krawędzie ciasta powinny się chwycić, a środek pozostać płynny. Ostrożnie odwróć formy z kremówką na talerz. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem. Udekoruj truskawkami.

cóż, w końcu dotarłem do fondantu.
tym przepisem otwieram cykl zdjęć zatytułowany "Czerwony i czarny". Główną ideą cyklu jest wykorzystanie na zdjęciach czerwieni i czerni. Tytuł cyklu jest ściśle związany z powieścią Stendhala o tym samym tytule, którą teraz ponownie czytam. Pomimo tego, że powieść absolutnie nie jest gastronomiczna, jest w niej tyle pasji i ognia, które czasami gotują się w mojej małej kuchni, a później w studiu fotograficznym. )) 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy