babeczka czekoladowa gruszkowa z całą gruszką

możesz gotować przynajmniej przez cały rok! W tej cudownej czekoladowej babeczce z gruszkami nie można nawet od razu powiedzieć, co jest smaczniejsze-porowate, przewiewne ciasto z lekkim posmakiem koniaku lub soczyste pachnące pieczone owoce. A w symbiozie okazuje się oszałamiający w smaku i wyglądzie. Poczęstuj się!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 34 % 16 g
węglowodany 55 % 26 g
274 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z gruszkami? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Weź gorzką czekoladę o zawartości kakao co najmniej 70%. Najlepiej komponuje się z koniakiem. Jeśli nadal bierzesz ciemną czekoladę, dodaj mniej cukru. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na kawałki, włóż do rondla, wlej koniak i rozpuść, mieszając, w łaźni wodnej. Zdejmij rozpuszczoną czekoladę z ognia i wstaw do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz miękkie masło, cukier i ubij wszystko, aż będzie puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając masę po każdym, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dodaniu wszystkich jaj masa będzie nieco upłynniona, ale przewiewna. Tak powinno być.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż schłodzoną rozpuszczoną czekoladę z koniakiem i ponownie ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masa natychmiast nabierze pięknego maślanego brązowawego koloru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż się połączą. Jeśli chcesz, możesz dodać 1-2 łyżki. L.bez kakao.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinno być gładkie, jednorodne, aromatyczne i bardzo smaczne ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia potrzebujemy świeżych, soczystych i aromatycznych gruszek. Najlepsza jest odmiana Conference, ale zwykłe gruszki sezonowe również będą działać, jeśli nie będą bardzo twarde i dojrzałe. Gruszki dokładnie umyj. Nawet jeśli owoce mają twardą, gęstą skórkę, nie trzeba jej obierać, ponieważ gruszki prawie gotują się i dobrze pieczą w cieście, a skóra staje się bardzo miękka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby nadać owocowi stabilność, odetnij spód każdej gruszki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką prostokątnej formy do ciasta . Mój kształt ma wymiary 30×10 centymetrów. Wciśnij gruszki do ciasta w tej samej odległości od siebie. Umieść babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzić gotową babeczkę bez wyjmowania jej z formy. Następnie połóż babeczkę na talerzu, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

możesz zastąpić zwykłą mąkę migdałową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy