skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę z gruszkami? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Weź gorzką czekoladę o zawartości kakao co najmniej 70%. Najlepiej komponuje się z koniakiem. Jeśli nadal bierzesz ciemną czekoladę, dodaj mniej cukru. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Połam czekoladę na kawałki, włóż do rondla, wlej koniak i rozpuść, mieszając, w łaźni wodnej. Zdejmij rozpuszczoną czekoladę z ognia i wstaw do lodówki.
Krok 3:
W misce połącz miękkie masło, cukier i ubij wszystko, aż będzie puszyste.
Krok 4:
Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając masę po każdym, aż będą gładkie.
Krok 5:
Po dodaniu wszystkich jaj masa będzie nieco upłynniona, ale przewiewna. Tak powinno być.
Krok 6:
Rozłóż schłodzoną rozpuszczoną czekoladę z koniakiem i ponownie ubij.
Krok 7:
Masa natychmiast nabierze pięknego maślanego brązowawego koloru.
Krok 8:
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż się połączą. Jeśli chcesz, możesz dodać 1-2 łyżki. L.bez kakao.
Krok 9:
Powinno być gładkie, jednorodne, aromatyczne i bardzo smaczne ciasto.
Krok 10:
Do nadzienia potrzebujemy świeżych, soczystych i aromatycznych gruszek. Najlepsza jest odmiana Conference, ale zwykłe gruszki sezonowe również będą działać, jeśli nie będą bardzo twarde i dojrzałe. Gruszki dokładnie umyj. Nawet jeśli owoce mają twardą, gęstą skórkę, nie trzeba jej obierać, ponieważ gruszki prawie gotują się i dobrze pieczą w cieście, a skóra staje się bardzo miękka.
Krok 11:
Aby nadać owocowi stabilność, odetnij spód każdej gruszki.
Krok 12:
Włóż ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką prostokątnej formy do ciasta . Mój kształt ma wymiary 30×10 centymetrów. Wciśnij gruszki do ciasta w tej samej odległości od siebie. Umieść babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut.
Krok 13:
Schłodzić gotową babeczkę bez wyjmowania jej z formy. Następnie połóż babeczkę na talerzu, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
możesz zastąpić zwykłą mąkę migdałową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g