buraki na zimę

niezwykły preparat witaminowy, spróbuj, bardzo przydatny! Nie bez powodu buraki są zbierane na zimę, można je wykorzystać do przygotowania pierwszych dań, można je również dodawać do sałatek i gulaszów warzywnych. Wierzchołki zawierają wiele przydatnych witamin, nawet więcej niż sama roślina okopowa, jedzenie jej może przynieść ogromne korzyści organizmowi. zbyt gęste, zanurz je we wrzącej wodzie na 2 minuty
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 8 g
27 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 45 min

1. Dokładnie umyj wierzchołki pod bieżącą wodą, lekko wysusz, grubo posiekaj.

2. Papryczki chili kroimy na kawałki, obieramy czosnek.

3. W czystym przygotowanym słoiku rozprowadzamy chili i czosnek, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie napełniamy słoik wierzchołkami buraków, mocno go ubijając.

4. Wlej cukier i sól, zalej wrzącą wodą, dodaj ocet, przykryj blaszaną pokrywką.

5. Wysyłamy słoik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut, po czym natychmiast hermetycznie zwijamy.

6. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń go w kratę i pozostaw na 10 godzin, a następnie przenieś do stałego przechowywania w piwnicy.

dobre zdrowie dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g

Podobne przepisy