buraki na zimę
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj wierzchołki pod bieżącą wodą, lekko wysusz, grubo posiekaj.
2. Papryczki chili kroimy na kawałki, obieramy czosnek.
3. W czystym przygotowanym słoiku rozprowadzamy chili i czosnek, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie napełniamy słoik wierzchołkami buraków, mocno go ubijając.
4. Wlej cukier i sól, zalej wrzącą wodą, dodaj ocet, przykryj blaszaną pokrywką.
5. Wysyłamy słoik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut, po czym natychmiast hermetycznie zwijamy.
6. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń go w kratę i pozostaw na 10 godzin, a następnie przenieś do stałego przechowywania w piwnicy.
dobre zdrowie dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g