skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jajka do miski, wlewamy cukier, ubijamy do stabilnych mocnych szczytów, masa powinna zwiększyć objętość co najmniej dwukrotnie.
2. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem kakaowym, dodaj szczyptę soli.
3. Łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami, delikatnie mieszamy metodą składania od góry do dołu.
4. Wlej wrzącą wodę do powstałego ciasta i ciągle mieszaj, a następnie wlej olej roślinny i rozłóż wiśnie.
5. Dokładnie wymieszaj i wlej ciasto do formy do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 40-45 minut.
6. Wlej żelatynę do miski, napełnij zimną wodą i pozostaw do spęcznienia na 10 minut.
7. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem do stabilnych mocnych szczytów, krem powinien być dość gęsty.
8. Żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i cienkim strumieniem wlewamy do bitej śmietany.
9. Moje truskawki, usuń łodygi, pozwól im wyschnąć, pokrój na ćwiartki. Moje jagody, suszone.
10. Pokrój biszkopt na dwa ciasta, rozłóż krem i warstwę truskawek na dolnej podstawie ciasta, przykryj drugim ciastem, rozłóż pozostałą śmietanę. Udekoruj powierzchnię ciasta truskawkami i jagodami.
11. Ciasto wysyłamy do lodówki na dwie godziny,a następnie podajemy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal / 100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal / 100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g