ciasto ze śmietaną i owocami

Wypróbuj smakołyk! Pyszne, nie można się oderwać! Ciasto ze śmietaną i owocami nie wymaga dodatkowej impregnacji, ponieważ sama struktura biszkoptu jest umiarkowanie wilgotna i porowata. Śmietana doskonale komponuje się z owocami, co nadaje ciastu niezwykłą świeżość i doskonały smak.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 63 % 26 g
227 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Rozbijamy jajka do miski, wlewamy cukier, ubijamy do stabilnych mocnych szczytów, masa powinna zwiększyć objętość co najmniej dwukrotnie.

2. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem kakaowym, dodaj szczyptę soli.

3. Łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami, delikatnie mieszamy metodą składania od góry do dołu.

4. Wlej wrzącą wodę do powstałego ciasta i ciągle mieszaj, a następnie wlej olej roślinny i rozłóż wiśnie.

5. Dokładnie wymieszaj i wlej ciasto do formy do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 40-45 minut.

6. Wlej żelatynę do miski, napełnij zimną wodą i pozostaw do spęcznienia na 10 minut.

7. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem do stabilnych mocnych szczytów, krem powinien być dość gęsty.

8. Żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i cienkim strumieniem wlewamy do bitej śmietany.

9. Moje truskawki, usuń łodygi, pozwól im wyschnąć, pokrój na ćwiartki. Moje jagody, suszone.

10. Pokrój biszkopt na dwa ciasta, rozłóż krem i warstwę truskawek na dolnej podstawie ciasta, przykryj drugim ciastem, rozłóż pozostałą śmietanę. Udekoruj powierzchnię ciasta truskawkami i jagodami.

11. Ciasto wysyłamy do lodówki na dwie godziny,a następnie podajemy.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal / 100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal / 100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g

Podobne przepisy