Kundums z grzybami i ryżem

Stare bezmięsne danie! Bardzo smaczne, domowe, satysfakcjonujące! Gotuj! Ten przepis ma setki lat. Został zrekonstruowany przez Pokhlebkina w jednej ze swoich książek, a ogólnie przepis w różnych odmianach jest wspomniany w starożytnych książkach kucharskich i książkach o gospodarstwie domowym z XVIII wieku.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 70 % 26 g
182 kcal
IG: 8 / 48 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj grzyby z solą i przyprawami w niewielkiej ilości wody. Wrzuć gotowe grzyby do durszlaka i pozostaw bulion i zagotuj. Nadal się przyda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj 75 ml wody do ciasta i dodaj 3 łyżki do wody. l olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli i wrzącej wody do przesianej mąki. Delikatnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń ciasto w folię i pozostaw na stole na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na odrobinie oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj do niej grzyby, przyprawy i usmaż. Dodaj wcześniej ugotowane płatki do grzybów z cebulą, wymieszaj i podgrzej. Następnie ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto rozwałkować cienko i pokroić w kwadraty o wymiarach około 5 na 5 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść nadzienie na każdym kwadracie i ściśnij. Czasami kundums wyglądają podobnie do włoskich tortellini.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj patelnię piekarnika olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kęsy kundum do formy i piecz w 160 stopniach przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś kundum do doniczek, zalej gorącym bulionem, dodaj kminek, gałązkę koperku, przykryj i gotuj kundum w zjeżdżalniach w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz podawać w bulionie lub bez. Pyszne ze śmietaną, jeśli nie Post.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy