skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj grzyby z solą i przyprawami w niewielkiej ilości wody. Wrzuć gotowe grzyby do durszlaka i pozostaw bulion i zagotuj. Nadal się przyda.
Krok 2:
Zagotuj 75 ml wody do ciasta i dodaj 3 łyżki do wody. l olej roślinny.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli i wrzącej wody do przesianej mąki. Delikatnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń ciasto w folię i pozostaw na stole na pół godziny.
Krok 4:
Na odrobinie oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj do niej grzyby, przyprawy i usmaż. Dodaj wcześniej ugotowane płatki do grzybów z cebulą, wymieszaj i podgrzej. Następnie ostudź.
Krok 5:
Ciasto rozwałkować cienko i pokroić w kwadraty o wymiarach około 5 na 5 cm.
Krok 6:
Umieść nadzienie na każdym kwadracie i ściśnij. Czasami kundums wyglądają podobnie do włoskich tortellini.
Krok 7:
Nasmaruj patelnię piekarnika olejem.
Krok 8:
Włóż kęsy kundum do formy i piecz w 160 stopniach przez 15 minut.
Krok 9:
Przenieś kundum do doniczek, zalej gorącym bulionem, dodaj kminek, gałązkę koperku, przykryj i gotuj kundum w zjeżdżalniach w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
Krok 10:
Możesz podawać w bulionie lub bez. Pyszne ze śmietaną, jeśli nie Post.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g