bułeczki na wodzie

rozpieszczaj swoje dzieci tymi wspaniałymi bułeczkami! Jako dodatek do herbaty zimą jest po prostu piękny!
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 77 % 44 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 h

najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj 200 ml ciepłej wody, 150 mąki i drożdży w głębokiej misce. Przykryj folią spożywczą lub hermetyczną pokrywką, pozostaw na 4 godziny w ciepłym miejscu.

do dużej głębokiej miski ostrożnie przenieś gotowe ciasto silikonową łopatą, dodaj 130 ml ciepłej wody i dodaj 100 g cukru. Mieszać. Dodaj 450 g mąki, 35 g roztopionego masła, soli i zagniataj ciasto przez 15 minut.

Zbierz gotowe ciasto w kulkę i pozostaw w głębokiej misce natłuszczonej olejem roślinnym w ciepłym miejscu na dwie godziny. Szczelnie przykryj miskę folią spożywczą, aby ciasto się nie zwietrzało.

po 2 godzinach zagniatamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. Rozwałkuj każdy z nich w prostokąt, posmaruj zmiękczonym masłem i posyp cukrem.

Złóż prostokąt w rolkę, złóż go na pół. Przecinamy ostrym nożem, ale nie do końca. Otwórz wycięte połówki.

magazyny formujemy bułki na wysmarowanej olejem roślinnym blasze do pieczenia, w odległości 5 cm od siebie, przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy do odstrojenia na 30-45 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu).

smarujemy każdą bułkę ubitym jajkiem i wysyłamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200C. Schłodzić gotowe bułki na wodzie na ruszcie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy