skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj 200 ml ciepłej wody, 150 mąki i drożdży w głębokiej misce. Przykryj folią spożywczą lub hermetyczną pokrywką, pozostaw na 4 godziny w ciepłym miejscu.
do dużej głębokiej miski ostrożnie przenieś gotowe ciasto silikonową łopatą, dodaj 130 ml ciepłej wody i dodaj 100 g cukru. Mieszać. Dodaj 450 g mąki, 35 g roztopionego masła, soli i zagniataj ciasto przez 15 minut.
Zbierz gotowe ciasto w kulkę i pozostaw w głębokiej misce natłuszczonej olejem roślinnym w ciepłym miejscu na dwie godziny. Szczelnie przykryj miskę folią spożywczą, aby ciasto się nie zwietrzało.
po 2 godzinach zagniatamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. Rozwałkuj każdy z nich w prostokąt, posmaruj zmiękczonym masłem i posyp cukrem.
Złóż prostokąt w rolkę, złóż go na pół. Przecinamy ostrym nożem, ale nie do końca. Otwórz wycięte połówki.
magazyny formujemy bułki na wysmarowanej olejem roślinnym blasze do pieczenia, w odległości 5 cm od siebie, przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy do odstrojenia na 30-45 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu).
smarujemy każdą bułkę ubitym jajkiem i wysyłamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200C. Schłodzić gotowe bułki na wodzie na ruszcie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g