skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
2. Przygotuj ciasto biszkoptowe na ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do osobnej miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia - w ten sposób ciasto okaże się bardziej bujną strukturą, a ciasta wzrosną bardziej i staną się wyższe.
w innym naczyniu oddziel białka od żółtek. Ubij białka mikserem na puszystą białą pianę, stopniowo dodając do nich drobny cukier. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żółtka po jednym na raz i ponownie ubij mikserem, aż będą bujne. Następnie w małych porcjach kilkakrotnie wprowadzić przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być grube i wlać wstążkę. Podziel ciasto na dwie równe części i dodaj proszek kakaowy do jednej z nich, wymieszaj. Następnie przygotuj naczynie do pieczenia ciast i posmaruj je masłem. Po jednym upiec najpierw jedno ciasto, a potem drugie. Gotowość ciasta można sprawdzić wykałaczką. Schłodzić ciasta.
3. Opłucz wiśnie, osusz i delikatnie, bez uszkadzania jagód, usuń wszystkie nasiona.
połóż białe ciasto na dużym płaskim naczyniu i dobrze posmaruj dżemem(mam wiśnię). Pokrój ciasto czekoladowe na kawałki. Następnie zanurz każdy kawałek w śmietanie (najlepiej 20% lub więcej tłuszczu) i połóż na Dolnym cieście zmieszanym z jagodami. Wlać pozostałą śmietanę.
4. Przygotuj kremówkę czekoladową do dekoracji ciasta. Rozpuść ciemną czekoladę w łaźni wodnej i wlej do niej ciężką śmietanę. Dobrze wymieszaj kremówkę, aby uzyskać jednorodność. I natychmiast, aż stwardnieje, zalej nim górną warstwę ciasta w chaotyczny sposób lub układając wzór. Możesz również wylać resztki kwaśnej śmietany na wierzch(jeśli pozostanie).
włóż ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny (możesz dłużej), aby było dobrze namoczone.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g