ciasto macho w domu

pyszne ciasto z niesamowicie efektowną prezentacją! Ciasto przygotowane w domu okazuje się nie mniej smaczne niż ciasto kupione w sklepie. Wskazane jest użycie dżemu i jagód tego samego drzewa do jego przygotowania. Na przykład dżem wiśniowy i wiśniowy lub dżem morelowy i morelowy.
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 69 % 41 g
270 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

2. Przygotuj ciasto biszkoptowe na ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do osobnej miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia - w ten sposób ciasto okaże się bardziej bujną strukturą, a ciasta wzrosną bardziej i staną się wyższe.

w innym naczyniu oddziel białka od żółtek. Ubij białka mikserem na puszystą białą pianę, stopniowo dodając do nich drobny cukier. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żółtka po jednym na raz i ponownie ubij mikserem, aż będą bujne. Następnie w małych porcjach kilkakrotnie wprowadzić przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być grube i wlać wstążkę. Podziel ciasto na dwie równe części i dodaj proszek kakaowy do jednej z nich, wymieszaj. Następnie przygotuj naczynie do pieczenia ciast i posmaruj je masłem. Po jednym upiec najpierw jedno ciasto, a potem drugie. Gotowość ciasta można sprawdzić wykałaczką. Schłodzić ciasta.

3. Opłucz wiśnie, osusz i delikatnie, bez uszkadzania jagód, usuń wszystkie nasiona.

połóż białe ciasto na dużym płaskim naczyniu i dobrze posmaruj dżemem(mam wiśnię). Pokrój ciasto czekoladowe na kawałki. Następnie zanurz każdy kawałek w śmietanie (najlepiej 20% lub więcej tłuszczu) i połóż na Dolnym cieście zmieszanym z jagodami. Wlać pozostałą śmietanę.

4. Przygotuj kremówkę czekoladową do dekoracji ciasta. Rozpuść ciemną czekoladę w łaźni wodnej i wlej do niej ciężką śmietanę. Dobrze wymieszaj kremówkę, aby uzyskać jednorodność. I natychmiast, aż stwardnieje, zalej nim górną warstwę ciasta w chaotyczny sposób lub układając wzór. Możesz również wylać resztki kwaśnej śmietany na wierzch(jeśli pozostanie).

włóż ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny (możesz dłużej), aby było dobrze namoczone.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy