skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę husarską z pomidorami i wołowiną? Przygotuj składniki. Do gotowania potrzebujemy: 250 g wołowiny; 200 g pomidorów; 50 g sera; 5 gałązek pietruszki; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka.l olej roślinny; 2 łyżki. l majonez; czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz. Połóż mięso na kawałku folii. Posmaruj mięso olejem roślinnym, solą, pieprzem.
Krok 3:
Dokładnie zawiń mięso w folię. Połóż mięso na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.
Krok 4:
Schłodzić gotową wołowinę i pokroić w małe kostki.
Krok 5:
Umyj pomidory i pokrój w paski. Lepiej jest wziąć mięsiste pomidory.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
Krok 8:
W salaterce połącz pieczoną wołowinę, pomidory,ser, zioła i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 9:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Smacznego!
ta sałatka jest najczęściej przygotowywana z wędzoną kiełbasą. Istnieją jednak przepisy, w których kiełbasę zastępuje się mięsem lub drobiem. Nie przepadam za sałatkami z wędzoną kiełbasą - w sałatkach kiełbasa traci swój indywidualny smak i moim zdaniem lepiej jest jeść oddzielnie od wszystkiego, łącząc ją z ograniczoną gamą produktów. Na przykład z chlebem, serem, tłuczonymi ziemniakami. I chyba wszystko. We wszystkich innych przypadkach, a zwłaszcza w sałatkach, staram się zastąpić kiełbasę mięsem. Tak też postąpiłam w tym przypadku. Zastąpiła kiełbasę wołowiną.
sama wołowina ma neutralny smak i wymaga dodatkowych akcentów smakowych. Dlatego jest tak dobry w różnych sałatkach: z jednej strony okazuje się satysfakcjonujący, az drugiej można regulować smak za pomocą zestawu składników potrzebnych do konkretnego dania.
wołowinę na sałatkę można gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale bardziej lubię, gdy mięso piecze się w folii z przyprawami. Tak więc mięso ma lekki dymny smak.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g