Sałatka Huzarska z pomidorami i wołowiną

obfita sałatka z mięsem, pomidorami i delikatnym serem. Sama nazwa sałatki - Huzar - natychmiast sugeruje, że głównym składnikiem będzie mięso lub Produkty mięsne, takie jak kiełbasa. I rzeczywiście tak jest. W naszej sałatce będzie to przyprawiona wołowina pieczona w piekarniku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę husarską z pomidorami i wołowiną? Przygotuj składniki. Do gotowania potrzebujemy: 250 g wołowiny; 200 g pomidorów; 50 g sera; 5 gałązek pietruszki; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka.l olej roślinny; 2 łyżki. l majonez; czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz. Połóż mięso na kawałku folii. Posmaruj mięso olejem roślinnym, solą, pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie zawiń mięso w folię. Połóż mięso na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotową wołowinę i pokroić w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory i pokrój w paski. Lepiej jest wziąć mięsiste pomidory.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce połącz pieczoną wołowinę, pomidory,ser, zioła i czosnek przepuszczony przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Smacznego!

ta sałatka jest najczęściej przygotowywana z wędzoną kiełbasą. Istnieją jednak przepisy, w których kiełbasę zastępuje się mięsem lub drobiem. Nie przepadam za sałatkami z wędzoną kiełbasą - w sałatkach kiełbasa traci swój indywidualny smak i moim zdaniem lepiej jest jeść oddzielnie od wszystkiego, łącząc ją z ograniczoną gamą produktów. Na przykład z chlebem, serem, tłuczonymi ziemniakami. I chyba wszystko. We wszystkich innych przypadkach, a zwłaszcza w sałatkach, staram się zastąpić kiełbasę mięsem. Tak też postąpiłam w tym przypadku. Zastąpiła kiełbasę wołowiną.
sama wołowina ma neutralny smak i wymaga dodatkowych akcentów smakowych. Dlatego jest tak dobry w różnych sałatkach: z jednej strony okazuje się satysfakcjonujący, az drugiej można regulować smak za pomocą zestawu składników potrzebnych do konkretnego dania.
wołowinę na sałatkę można gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale bardziej lubię, gdy mięso piecze się w folii z przyprawami. Tak więc mięso ma lekki dymny smak.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy