skład / składniki
metoda gotowania
różowy łosoś to czerwona ryba znana nie tylko z doskonałego smaku, ale także z wielu przydatnych witamin i pierwiastków śladowych w swoim składzie. Ponadto jest to produkt niskokaloryczny, a duża zawartość aminokwasów w różowym łososiu sprawia, że jest wystarczająco sycący, aby nakarmić całą rodzinę obiadem.
pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika o temperaturze 200 stopni.
tuszę rybną obrać, umyć, osuszyć i pokroić na jednolite kawałki o grubości 2 cm. Na kolację dla 4 osób potrzebujesz 4 steków z różowego łososia.
sól, pieprz rybę i lekko skrop każdy kawałek sokiem z cytryny. W takim przypadku żadne przyprawy nie są już używane, aby nie zabić smaku samej czerwonej ryby.
posmaruj każdy stek ze wszystkich stron miękkim masłem. Umieść różowego łososia w odpowiednim naczyniu do pieczenia lub głębokiej blasze do pieczenia, wcześniej również posmarowanej masłem.
obierz, umyj i pokrój średniej wielkości ziemniaki na średnie kawałki-powinien mieć czas na upieczenie w czasie gotowania ryby. Posolić ziemniaki i włożyć do naczynia do pieczenia między stekami rybnymi. Na wierzchu, aby ziemniaki nie były suche, pokrusz trochę masła.
ponieważ sam różowy łosoś jest suchy, najlepiej doprawić go jakimś sosem. Sos rybny można przygotować na bazie śmietany, sera lub pomidora.
przygotuj sos na bazie kwaśnej śmietany. Aby to zrobić, umyj pietruszkę (można zastąpić koperkiem lub zieloną cebulą), osusz i drobno posiekaj. Wlej śmietanę do miski i wlej tam warzywa, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby do sosu można dodać dowolne składniki, o ile są połączone z czerwoną rybą.
rozłóż sos śmietanowy na wierzchu ryby. Przykryj naczynie do pieczenia folią.
włóż rybę do piekarnika na 20 minut, a następnie usuń folię i pozwól rybom i ziemniakom piec na apetyczny złoty kolor przez kolejne 5-10 minut.
pieczony różowy łosoś najlepiej podawać na gorąco bezpośrednio do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g