różowy łosoś zapiekany z ziemniakami

zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny! Różowy łosoś pieczony z ziemniakami to idealna opcja obiadowa dla osób, które preferują zdrowe jedzenie. Danie okazuje się dość satysfakcjonujące. Smak czerwonej ryby doprawionej sosem śmietanowym z ziołami doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami z kawałkami masła.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 35 % 9 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

różowy łosoś to czerwona ryba znana nie tylko z doskonałego smaku, ale także z wielu przydatnych witamin i pierwiastków śladowych w swoim składzie. Ponadto jest to produkt niskokaloryczny, a duża zawartość aminokwasów w różowym łososiu sprawia, że jest wystarczająco sycący, aby nakarmić całą rodzinę obiadem.

pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika o temperaturze 200 stopni.

tuszę rybną obrać, umyć, osuszyć i pokroić na jednolite kawałki o grubości 2 cm. Na kolację dla 4 osób potrzebujesz 4 steków z różowego łososia.

sól, pieprz rybę i lekko skrop każdy kawałek sokiem z cytryny. W takim przypadku żadne przyprawy nie są już używane, aby nie zabić smaku samej czerwonej ryby.

posmaruj każdy stek ze wszystkich stron miękkim masłem. Umieść różowego łososia w odpowiednim naczyniu do pieczenia lub głębokiej blasze do pieczenia, wcześniej również posmarowanej masłem.

obierz, umyj i pokrój średniej wielkości ziemniaki na średnie kawałki-powinien mieć czas na upieczenie w czasie gotowania ryby. Posolić ziemniaki i włożyć do naczynia do pieczenia między stekami rybnymi. Na wierzchu, aby ziemniaki nie były suche, pokrusz trochę masła.

ponieważ sam różowy łosoś jest suchy, najlepiej doprawić go jakimś sosem. Sos rybny można przygotować na bazie śmietany, sera lub pomidora.

przygotuj sos na bazie kwaśnej śmietany. Aby to zrobić, umyj pietruszkę (można zastąpić koperkiem lub zieloną cebulą), osusz i drobno posiekaj. Wlej śmietanę do miski i wlej tam warzywa, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby do sosu można dodać dowolne składniki, o ile są połączone z czerwoną rybą.

rozłóż sos śmietanowy na wierzchu ryby. Przykryj naczynie do pieczenia folią.

włóż rybę do piekarnika na 20 minut, a następnie usuń folię i pozwól rybom i ziemniakom piec na apetyczny złoty kolor przez kolejne 5-10 minut.

pieczony różowy łosoś najlepiej podawać na gorąco bezpośrednio do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy