skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Do przygotowania ciasta czekoladowo-twarogowego potrzebujemy: 350 g twarogu; 180 g mąki; 150 g cukru; 120 g masła; 50 g rodzynek; 1 duże jajko; 2 łyżki.l kakao; 1 łyżka. l proszek do pieczenia.
Krok 2:
Dodaj 3 łyżki do twarogu. l. cukier i zmielić, aż będzie gładki.
Krok 3:
Dodaj jajko do twarogu i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj miękkie masło i pozostały cukier, zachowując 1 łyżkę.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Podziel wynikową masę na dwie równe części. Dodaj rodzynki do jednej części. Wymieszać.
Krok 8:
Dodaj kakao i 1 łyżkę do innej części masy twarogowej.l cukier. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
W wysmarowanej masłem foremce do ciasta wyłożyć najpierw ciasto czekoladowe i spłaszczyć. Użyłem silikonowego naczynia do pieczenia, więc nie smarowałem go niczym. Do takiej ilości tekstu potrzebna jest niezbyt duża forma. Moja forma była na dużą babeczkę, a ilość składników wyszła na średnią. Dlatego forma była wypełniona tylko do połowy, a ciasto nie było tak wysokie, jak chciałem, nawet biorąc pod uwagę wzrost podczas pieczenia.
Krok 10:
Ułóż lekkie ciasto rodzynkowe na wierzchu. Również wyrównać.
Krok 11:
Piec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Gotowe ciasto lekko schłodzić i wyjąć z formy. Smacznego!
każda babeczka czekoladowa, bez względu na to, jak i z czego ją ugotować, okaże się cudownie smaczna i aromatyczna. A z dodatkiem warstwy twarogu ciasto nabierze również przyjemnego wyglądu. Aby gotowe wypieki pięknie wyglądały na stole, musisz wybrać karbowaną formę do pieczenia. A gotowe ciasto można polać stopioną gorącą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
rodzynki w białej części twarogu nie można w ogóle dodawać ani zastępować rodzynek suszonymi morelami, suszonymi śliwkami lub czekoladowymi żaroodpornymi kapletami, aby wzmocnić czekoladową nutę.
ogromną zaletą tego czekoladowo-twarogowego ciasta jest to, że nie starzeje się przez bardzo długi czas. Wręcz przeciwnie, jeśli przygotujesz taką babeczkę z wyprzedzeniem i zawiniesz ją w folię, następnego dnia będzie jeszcze smaczniejsza-sprawdzone .
aby wypieki były pachnące i smaczne, nie używaj niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych. Nie mają niezbędnych cech, które sprawiają, że wypieki są bujne i apetyczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g