Babeczka z twarogiem czekoladowym

zgodnie z przepisem możesz zrobić małe babeczki w kokilkach. Apetyczny i aromatyczny czekoladowo-twarogowy Muffin, przygotowany według najlepszego przepisu, jaki można znaleźć. Jest nie tylko pyszny, ale także piękny, dwukolorowy. Co czyni go pretendentem do serwowania na świątecznym stole-pomimo prostoty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 57 % 33 g
309 kcal
IG: 3 / 9 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Do przygotowania ciasta czekoladowo-twarogowego potrzebujemy: 350 g twarogu; 180 g mąki; 150 g cukru; 120 g masła; 50 g rodzynek; 1 duże jajko; 2 łyżki.l kakao; 1 łyżka. l proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 3 łyżki do twarogu. l. cukier i zmielić, aż będzie gładki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko do twarogu i wszystko ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miękkie masło i pozostały cukier, zachowując 1 łyżkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel wynikową masę na dwie równe części. Dodaj rodzynki do jednej części. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kakao i 1 łyżkę do innej części masy twarogowej.l cukier. Mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wysmarowanej masłem foremce do ciasta wyłożyć najpierw ciasto czekoladowe i spłaszczyć. Użyłem silikonowego naczynia do pieczenia, więc nie smarowałem go niczym. Do takiej ilości tekstu potrzebna jest niezbyt duża forma. Moja forma była na dużą babeczkę, a ilość składników wyszła na średnią. Dlatego forma była wypełniona tylko do połowy, a ciasto nie było tak wysokie, jak chciałem, nawet biorąc pod uwagę wzrost podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż lekkie ciasto rodzynkowe na wierzchu. Również wyrównać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Gotowe ciasto lekko schłodzić i wyjąć z formy. Smacznego!

każda babeczka czekoladowa, bez względu na to, jak i z czego ją ugotować, okaże się cudownie smaczna i aromatyczna. A z dodatkiem warstwy twarogu ciasto nabierze również przyjemnego wyglądu. Aby gotowe wypieki pięknie wyglądały na stole, musisz wybrać karbowaną formę do pieczenia. A gotowe ciasto można polać stopioną gorącą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
rodzynki w białej części twarogu nie można w ogóle dodawać ani zastępować rodzynek suszonymi morelami, suszonymi śliwkami lub czekoladowymi żaroodpornymi kapletami, aby wzmocnić czekoladową nutę.
ogromną zaletą tego czekoladowo-twarogowego ciasta jest to, że nie starzeje się przez bardzo długi czas. Wręcz przeciwnie, jeśli przygotujesz taką babeczkę z wyprzedzeniem i zawiniesz ją w folię, następnego dnia będzie jeszcze smaczniejsza-sprawdzone .

aby wypieki były pachnące i smaczne, nie używaj niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych. Nie mają niezbędnych cech, które sprawiają, że wypieki są bujne i apetyczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy