Klasyczna julienne z pieczarkami w piekarniku

goście będą pod ogromnym wrażeniem takiej przekąski! Klasyczna julienne w domu jest jedną z najbardziej udanych przekąsek nie tylko we francuskim, ale także w kuchni światowej. Wszystkie produkty idealnie do siebie pasują, a oryginalna porcja w Cocottes sprawia, że danie jest naprawdę świąteczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 17 % 4 g
152 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Jak wybrać pieczarki? Kupuj świeże grzyby, śnieżnobiałe bez plam i uszkodzeń, średniej wielkości. Nie bierz grzybów o zapachu zgnilizny i śliskich w dotyku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczarki dokładnie spłucz z brudu pod bieżącą wodą. Połóż na ręczniku kuchennym, aby wchłonął nadmiar płynu. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Wytnij zepsute miejsca, jeśli są dostępne. Pokrój pieczarki w cienkie plasterki. Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Weź pyszny rodzaj sera typu "rosyjski", który dobrze się rozpuści w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Jak sprawdzić, czy olej wystarczająco się rozgrzał? Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół gromadzą się bąbelki, olej osiągnął pożądaną temperaturę i możesz wysłać do niego grzyby. Smaż je ciągle mieszając przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aż cały powstały płyn wyparuje. Wyłącz ogrzewanie. Ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do sosu. Weź masło co najmniej 73% tłuszczu. Smak potrawy w dużej mierze zależy od jakości użytych produktów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na małej patelni na minimalnym ogniu rozpuść masło. Dobrze jest użyć roztopionego masła. Z nim będzie smaczniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko, ale nie wszystkie naraz, ale części. Za każdym razem szybko mieszaj mieszaninę, aby uniknąć tworzenia się grudek mąki. Mleko można zastąpić śmietaną lub śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w przyszłym naczyniu będzie zależeć od procentu tłuszczu używanego produktu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadź sos do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj mieszaninę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś smażone grzyby do osobnego pojemnika. Dodaj 1 łyżkę startego sera. Wymieszać. Rozłóż masę grzybową na kokosach, nie sięgając do krawędzi naczyń o 2-3 cm, zostaw miejsce na sos i ser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej sosem beszamelowym, aby całkowicie przykrył pieczarki. Posyp pozostałym serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz julienne przez około 20 minut, aż utworzy się złocista skórka serowa. Ponieważ piekarniki pieczą się inaczej dla każdego, temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanego w przepisie. Podawaj danie na gorąco bezpośrednio w kokotnicach. Jeśli chcesz, przed podaniem posyp posiekanymi ziołami (koperek, natka pietruszki). Podawaj ze świeżymi warzywami.

1. U mnie kokotniki są głębokie - porcja przyzwoita. Jeśli masz mniejsze kokotniki, te składniki wystarczą na 3 porcje. W końcu przekąska jest preludium do dań głównych, nie powinno być jej wiele.

2. Jeśli twój sos pójdzie w grudki, to w porządku. Tuż przed dodaniem przypraw przetrzyj go przez sito.

3. Grzyby można smażyć z drobno posiekaną cebulą.

4. Aby uzyskać jaśniejszy smak, do sosu można dodać czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki).

5. Jeśli nie masz kokotnitsy, możesz użyć innych porcjowanych żaroodpornych foremek. Bardzo smaczne i wygodne jest pieczenie julienne w bułkach kanapkowych lub tartaletach.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy