skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Jak wybrać pieczarki? Kupuj świeże grzyby, śnieżnobiałe bez plam i uszkodzeń, średniej wielkości. Nie bierz grzybów o zapachu zgnilizny i śliskich w dotyku.
Krok 2:
Pieczarki dokładnie spłucz z brudu pod bieżącą wodą. Połóż na ręczniku kuchennym, aby wchłonął nadmiar płynu. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Wytnij zepsute miejsca, jeśli są dostępne. Pokrój pieczarki w cienkie plasterki. Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach.
Krok 3:
Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Weź pyszny rodzaj sera typu "rosyjski", który dobrze się rozpuści w piekarniku.
Krok 4:
Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Jak sprawdzić, czy olej wystarczająco się rozgrzał? Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół gromadzą się bąbelki, olej osiągnął pożądaną temperaturę i możesz wysłać do niego grzyby. Smaż je ciągle mieszając przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aż cały powstały płyn wyparuje. Wyłącz ogrzewanie. Ostudzić.
Krok 5:
Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do sosu. Weź masło co najmniej 73% tłuszczu. Smak potrawy w dużej mierze zależy od jakości użytych produktów.
Krok 6:
Na małej patelni na minimalnym ogniu rozpuść masło. Dobrze jest użyć roztopionego masła. Z nim będzie smaczniej.
Krok 7:
Dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Wlej mleko, ale nie wszystkie naraz, ale części. Za każdym razem szybko mieszaj mieszaninę, aby uniknąć tworzenia się grudek mąki. Mleko można zastąpić śmietaną lub śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w przyszłym naczyniu będzie zależeć od procentu tłuszczu używanego produktu.
Krok 9:
Doprowadź sos do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 10:
Przenieś smażone grzyby do osobnego pojemnika. Dodaj 1 łyżkę startego sera. Wymieszać. Rozłóż masę grzybową na kokosach, nie sięgając do krawędzi naczyń o 2-3 cm, zostaw miejsce na sos i ser.
Krok 11:
Polej sosem beszamelowym, aby całkowicie przykrył pieczarki. Posyp pozostałym serem.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz julienne przez około 20 minut, aż utworzy się złocista skórka serowa. Ponieważ piekarniki pieczą się inaczej dla każdego, temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanego w przepisie. Podawaj danie na gorąco bezpośrednio w kokotnicach. Jeśli chcesz, przed podaniem posyp posiekanymi ziołami (koperek, natka pietruszki). Podawaj ze świeżymi warzywami.
1. U mnie kokotniki są głębokie - porcja przyzwoita. Jeśli masz mniejsze kokotniki, te składniki wystarczą na 3 porcje. W końcu przekąska jest preludium do dań głównych, nie powinno być jej wiele.
2. Jeśli twój sos pójdzie w grudki, to w porządku. Tuż przed dodaniem przypraw przetrzyj go przez sito.
3. Grzyby można smażyć z drobno posiekaną cebulą.
4. Aby uzyskać jaśniejszy smak, do sosu można dodać czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki).
5. Jeśli nie masz kokotnitsy, możesz użyć innych porcjowanych żaroodpornych foremek. Bardzo smaczne i wygodne jest pieczenie julienne w bułkach kanapkowych lub tartaletach.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g