skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić domowe chipsy pita w piekarniku, oprócz samego pita, potrzebujemy oleju (mam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia) i czosnku. Zasadniczo te składniki wystarczą do przygotowania chipsów pita. Ale tym razem, oprócz głównych składników, użyjemy więcej kopru i twardego sera (będzie to bardzo mało potrzebne). W razie potrzeby możesz dodać więcej mielonego czarnego pieprzu lub papryki.
Krok 2:
Pokrój chleb pita nożyczkami w trójkąty lub kwadraty, jak chcesz. Co więcej, kawałki nie muszą być tego samego rozmiaru. Możesz powierzyć tę ekscytującą aktywność dzieciom.
Krok 3:
Podczas gdy dzieci kroją chleb pita, myjemy i siekamy koperek, obieramy kilka ząbków czosnku i drobno zetrzemy ser.
Krok 4:
Robienie aromatycznego sosu do chipsów. Wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany koperek, posiekany (starty) czosnek, sól i pieprz (w razie potrzeby). Dobrze wymieszaj. SOS (aromat) do domowych chipsów można zrobić z wszystkiego, dodać dowolne aromatyczne przyprawy. Oliwę z oliwek można zastąpić pastą roślinną, a nawet koncentratem pomidorowym i śmietaną.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem (papierem do pieczenia). Układamy przygotowane kawałki chleba pita.
Krok 6:
Posmaruj każdy kawałek chleba pita pachnącym sosem czosnkowym za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 7:
Posyp trochę domowe chipsy pita drobno startym serem. Ser odgrywa tutaj bardziej dekoracyjną rolę niż wpływa na smak chipsów.
Krok 8:
Wkładamy blachę do pieczenia z domowymi chipsami pita do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Frytki pieczą się bardzo szybko! Pieczemy tylko pięć minut i wyjmujemy gotowe chrupiące chipsy. Ale ponieważ piekarniki są różne, dokładny czas gotowania frytek jest trudny do ustalenia. Aby zapobiec przypaleniu się chipsów, nie oddalaj się daleko i obserwuj zmianę koloru chipsów. Gdy tylko się zrumienią i nabiorą złotego koloru, nadszedł czas, aby wyjąć je z piekarnika.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g