domowe chipsy pita w piekarniku

szybka przekąska w domu na wieczorną sesję filmową. Jeśli masz resztki chleba pita, zrób z nich chipsy! Pyszne, chrupiące i aromatyczne. A co najważniejsze, te chipsy są naturalne, bez wzmacniaczy smaku i aromatów.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 37 % 24 g
węglowodany 49 % 32 g
391 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowe chipsy pita w piekarniku, oprócz samego pita, potrzebujemy oleju (mam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia) i czosnku. Zasadniczo te składniki wystarczą do przygotowania chipsów pita. Ale tym razem, oprócz głównych składników, użyjemy więcej kopru i twardego sera (będzie to bardzo mało potrzebne). W razie potrzeby możesz dodać więcej mielonego czarnego pieprzu lub papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb pita nożyczkami w trójkąty lub kwadraty, jak chcesz. Co więcej, kawałki nie muszą być tego samego rozmiaru. Możesz powierzyć tę ekscytującą aktywność dzieciom.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy dzieci kroją chleb pita, myjemy i siekamy koperek, obieramy kilka ząbków czosnku i drobno zetrzemy ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robienie aromatycznego sosu do chipsów. Wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany koperek, posiekany (starty) czosnek, sól i pieprz (w razie potrzeby). Dobrze wymieszaj. SOS (aromat) do domowych chipsów można zrobić z wszystkiego, dodać dowolne aromatyczne przyprawy. Oliwę z oliwek można zastąpić pastą roślinną, a nawet koncentratem pomidorowym i śmietaną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem (papierem do pieczenia). Układamy przygotowane kawałki chleba pita.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj każdy kawałek chleba pita pachnącym sosem czosnkowym za pomocą silikonowej szczotki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp trochę domowe chipsy pita drobno startym serem. Ser odgrywa tutaj bardziej dekoracyjną rolę niż wpływa na smak chipsów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wkładamy blachę do pieczenia z domowymi chipsami pita do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Frytki pieczą się bardzo szybko! Pieczemy tylko pięć minut i wyjmujemy gotowe chrupiące chipsy. Ale ponieważ piekarniki są różne, dokładny czas gotowania frytek jest trudny do ustalenia. Aby zapobiec przypaleniu się chipsów, nie oddalaj się daleko i obserwuj zmianę koloru chipsów. Gdy tylko się zrumienią i nabiorą złotego koloru, nadszedł czas, aby wyjąć je z piekarnika.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy