skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie do robienia bułek. Ważne! Odmierz wszystkie produkty jedną szklanką. Może to być szklanka o pojemności 200 gramów lub duży kubek o pojemności 300 ml. Jeśli twoja szklanka jest mała, zmniejsz trochę sól i drożdże. Mąka może odejść mniej lub więcej, zależy to od jej jakości. Zostało mi też masło i cukier z podanej ilości. Wziąłem szklankę o pojemności 200 ml, dostałem 8 bułek.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę do miski o temperaturze około 37-38 stopni. Jest to najwygodniejsza temperatura dla drożdży, ich wzrostu i aktywacji. Zbyt gorąca woda zabije drożdże, nie obudzą się na zimno. Dodaj kilka łyżek cukru, wymieszaj. Cukier jest niezbędny do odżywiania drożdży. Wlej drożdże do słodkiej wody. Przykryj miskę i pozostaw na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się obudzić i unieść czapkę nad wodą.
Krok 3:
Dodaj sól, wymieszaj. Przesiej pierwszą szklankę mąki. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie i puszyste. Wymieszaj mąkę łyżką.
Krok 4:
Przesiej drugą szklankę, ponownie wymieszaj. Ta metoda dodawania mąki nie pozwoli Ci umieścić jej zbyt dużej ilości. Ciasto powinno być bardzo miękkie, wtedy produkty z niego będą miękkie. Po dwóch szklankach dodaj mąkę dosłownie na łyżce, aby jej nie przenieść. Zajęło mi to 2 i pół szklanki.
Krok 5:
Na koniec, wraz z ostatnią mąką, wlej 2 łyżki oleju roślinnego do ciasta. Następnie możesz ugniatać ciasto rękami. zrób to bezpośrednio w misce.
Krok 6:
To ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas, wystarczy zebrać całą mąkę i masło z miski. Ciasto będzie bardzo lepkie, tak powinno być.
Krok 7:
Przykryj miskę folią spożywczą, ręcznikiem lub pokrywką. Pozostaw go w ciepłym miejscu na 40 minut. W tym czasie wzrośnie dwukrotnie.
Krok 8:
Dobrze zmiażdż ciasto - wymieszaj w misce. Zmniejszy się objętość. Ponownie przykryj miskę i pozostaw ponownie na 40 minut.
Krok 9:
Ciasto znów dobrze wyrośnie.
Krok 10:
Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej. Podziel go na równe kawałki. Dostałem 8 sztuk, jeśli miałeś dużą szklankę, możesz dostać 12.
Krok 11:
Zwiń każdy kawałek w kulkę. Aby to zrobić, Zbierz krawędzie przedmiotu obrabianego do środka i ściśnij je. Odwróć szew w dół i zwiń piłkę okrężnymi ruchami.
Krok 12:
Uformuj bułkę. Rzuć piłkę w warstwę o grubości około 5 mm.
Krok 13:
Nasmaruj warstwę olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki. Posyp łyżką cukru.
Krok 14:
Zroluj tortillę, a następnie złóż bułkę na pół. Połącz krawędzie i dobrze ściśnij.
Krok 15:
Odwróć rolkę i wykonaj cięcie nożem, nie docierając do końca. Rozwiń obrabiany przedmiot, jakby go odsłaniając. Powinieneś dostać taką bułkę w kształcie serca.
Krok 16:
Podobnie uformuj wszystkie bułeczki. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim bułki. Zostaw między nimi miejsce, bułeczki wyrosną podczas pieczenia.
Krok 17:
Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i odstaw na 20 minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 200°C, tryb góra-dół. Bułeczki jeszcze trochę urosną.
Krok 18:
Piecz bułki przez 20-25 minut na złoty kolor.
wspaniały przepis! Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, minimalny zestaw produktów i doskonały wynik! Bułeczki są miękkie, przewiewne, słodkie, bardzo smaczne!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g