bułki z ciasta drożdżowego w piekarniku

Miękkie i puszyste w środku, z chrupiącą skórką cukru! Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z ciastem z tego przepisu, a produkty będą potrzebne najczęściej! Ugniatanie zajmie tylko 5 minut, resztę czasu, gdy ciasto będzie pasować, możesz robić inne rzeczy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 75 % 55 g
349 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie do robienia bułek. Ważne! Odmierz wszystkie produkty jedną szklanką. Może to być szklanka o pojemności 200 gramów lub duży kubek o pojemności 300 ml. Jeśli twoja szklanka jest mała, zmniejsz trochę sól i drożdże. Mąka może odejść mniej lub więcej, zależy to od jej jakości. Zostało mi też masło i cukier z podanej ilości. Wziąłem szklankę o pojemności 200 ml, dostałem 8 bułek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę do miski o temperaturze około 37-38 stopni. Jest to najwygodniejsza temperatura dla drożdży, ich wzrostu i aktywacji. Zbyt gorąca woda zabije drożdże, nie obudzą się na zimno. Dodaj kilka łyżek cukru, wymieszaj. Cukier jest niezbędny do odżywiania drożdży. Wlej drożdże do słodkiej wody. Przykryj miskę i pozostaw na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się obudzić i unieść czapkę nad wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, wymieszaj. Przesiej pierwszą szklankę mąki. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie i puszyste. Wymieszaj mąkę łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej drugą szklankę, ponownie wymieszaj. Ta metoda dodawania mąki nie pozwoli Ci umieścić jej zbyt dużej ilości. Ciasto powinno być bardzo miękkie, wtedy produkty z niego będą miękkie. Po dwóch szklankach dodaj mąkę dosłownie na łyżce, aby jej nie przenieść. Zajęło mi to 2 i pół szklanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na koniec, wraz z ostatnią mąką, wlej 2 łyżki oleju roślinnego do ciasta. Następnie możesz ugniatać ciasto rękami. zrób to bezpośrednio w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas, wystarczy zebrać całą mąkę i masło z miski. Ciasto będzie bardzo lepkie, tak powinno być.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę folią spożywczą, ręcznikiem lub pokrywką. Pozostaw go w ciepłym miejscu na 40 minut. W tym czasie wzrośnie dwukrotnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze zmiażdż ciasto - wymieszaj w misce. Zmniejszy się objętość. Ponownie przykryj miskę i pozostaw ponownie na 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto znów dobrze wyrośnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej. Podziel go na równe kawałki. Dostałem 8 sztuk, jeśli miałeś dużą szklankę, możesz dostać 12.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń każdy kawałek w kulkę. Aby to zrobić, Zbierz krawędzie przedmiotu obrabianego do środka i ściśnij je. Odwróć szew w dół i zwiń piłkę okrężnymi ruchami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uformuj bułkę. Rzuć piłkę w warstwę o grubości około 5 mm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj warstwę olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki. Posyp łyżką cukru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zroluj tortillę, a następnie złóż bułkę na pół. Połącz krawędzie i dobrze ściśnij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć rolkę i wykonaj cięcie nożem, nie docierając do końca. Rozwiń obrabiany przedmiot, jakby go odsłaniając. Powinieneś dostać taką bułkę w kształcie serca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podobnie uformuj wszystkie bułeczki. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim bułki. Zostaw między nimi miejsce, bułeczki wyrosną podczas pieczenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i odstaw na 20 minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 200°C, tryb góra-dół. Bułeczki jeszcze trochę urosną.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz bułki przez 20-25 minut na złoty kolor.

wspaniały przepis! Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, minimalny zestaw produktów i doskonały wynik! Bułeczki są miękkie, przewiewne, słodkie, bardzo smaczne!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy