ciasta drożdżowe z mlekiem w proszku w piekarniku

rumiane, pyszne, sycące paszteciki dla całej rodziny! Jeśli jesteś przyzwyczajony do robienia ciasta z dodatkiem mleka, ale nie masz go w domu, w takim przypadku możesz użyć mleka w proszku lub suchej śmietany. Wystarczy rozcieńczyć mleko w proszku w ciepłej wodzie i dodać do ciasta. Rzadko kupujemy mleko, więc w przypadkach, gdy potrzebujemy mleka do pieczenia, kupujemy paczkę suchej śmietany. Dla tych, którzy boją się zająć pieczeniem drożdży, napiszę bardziej szczegółowo proces gotowania.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 65 % 26 g
193 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto. W wypiekach drożdżowych wszystko zaczyna się od ciasta, w skład którego wchodzą drożdże, ciepłe mleko lub woda oraz cukier, który przyspiesza proces fermentacji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej drożdże i cukier do głębokiego talerza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko w proszku lub śmietanę w proszku do szklanki ciepłej wody i bardzo szybko mieszaj, aby powstał lejek. Zauważyłem, że kiedy bardzo szybko przeszkadzam, rzadko tworzą się grudki. A jeśli się pojawią, natychmiast unoszą się i można je po prostu usunąć łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej powstałe mleko do talerza z drożdżami i cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut, aby podnieść ciasto. Powstałe ciasto określisz na podstawie utworzonej piankowej czapki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Składniki do wyrabiania ciasta. Mąka, masło i jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej połowę przesianej mąki do dużej filiżanki, dodaj jajka i stopione masło, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj podniesione ciasto i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pozostałą mąkę partiami i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Użyłem miarki, to w cieście-zajęło 600 gramów mąki. Do posypania stołu około 100 gramów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odkurz stół mąką i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto jest miękkie, lekko przylega do dłoni. Jeśli podczas ugniatania ciasto nadal mocno się klei, dodaj mąkę około łyżki stołowej i zagniataj, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż gotowe ciasto do głębokiego dużego kubka, przykryj celofanem i ręcznikiem na wierzchu. Umieść w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny na wzrost.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Składniki nadzienia: ziemniaki, cebula, masło, sól, gałka muszkatołowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie tłuczonych ziemniaków. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, aby szybciej się ugotowały. Wlej tyle wody do rondla, aby był mniej więcej na poziomie ziemniaków. Dodaj sól. I gotuj do miękkości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni roztop masło, dodaj obraną i posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula będzie gotowa, aby była przezroczysta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby szybciej schłodzić gotowe ziemniaki, możesz umieścić patelnię w zlewie z zimną wodą. Jeśli podczas gotowania ziemniaków w rondlu pozostanie woda, nie trzeba jej spuszczać. Tłuczkiem robimy tłuczone ziemniaki. Dodaj całą smaż do puree razem z olejem, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj, aby cebula była równomiernie rozłożona.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto wyrosło 4 razy. Usuwamy celofan, zwilżamy ręce wodą i ugniatamy ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odkurz stół mąką. Ciasto dzielimy na pół. Bierzemy jedną część i zwijamy kiełbasę, dzielimy ją na 10 części.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Z każdej części rozwałkuj ciasto o średnicy około 10 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść łyżkę nadzienia na środku.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ściśnij krawędzie, jak pierogi. Zginamy końce ciasta do środka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    I obróć szew w dół. Poprawiamy rękami, aby uzyskać równy owal.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż placki, przykryj celofanem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut, aby wyłożyć. W międzyczasie zajmijmy się drugą częścią ciasta i przyklejamy placki na drugiej blasze do pieczenia, a także zostawiamy do proofingu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wstrząśnij 1 jajkiem i posmaruj powierzchnię ciasta pędzlem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posyp sezamem na wierzchu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut na złoty kolor. Temperatura pieczenia wszystkich piekarników jest inna, kieruj się własną.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dostałem 20 dużych ciast o długości 10-12 cm, jeśli chcesz mieć mniejszy rozmiar, zrób więcej kawałków podczas krojenia ciasta.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Tak wyglądają placki na uskoku.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Paszteciki z mlekiem w proszku są gotowe. Smacznego! Wezwij wszystkich do picia herbaty.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Jeśli nie zjesz wszystkich ciast naraz, musisz je przykryć celofanem i ręcznikiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal / 100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy