skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto. W wypiekach drożdżowych wszystko zaczyna się od ciasta, w skład którego wchodzą drożdże, ciepłe mleko lub woda oraz cukier, który przyspiesza proces fermentacji.
Krok 2:
Wlej drożdże i cukier do głębokiego talerza.
Krok 3:
Dodaj mleko w proszku lub śmietanę w proszku do szklanki ciepłej wody i bardzo szybko mieszaj, aby powstał lejek. Zauważyłem, że kiedy bardzo szybko przeszkadzam, rzadko tworzą się grudki. A jeśli się pojawią, natychmiast unoszą się i można je po prostu usunąć łyżką.
Krok 4:
Wlej powstałe mleko do talerza z drożdżami i cukrem.
Krok 5:
Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut, aby podnieść ciasto. Powstałe ciasto określisz na podstawie utworzonej piankowej czapki.
Krok 6:
Składniki do wyrabiania ciasta. Mąka, masło i jajka.
Krok 7:
Wlej połowę przesianej mąki do dużej filiżanki, dodaj jajka i stopione masło, wymieszaj.
Krok 8:
Następnie dodaj podniesione ciasto i wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj pozostałą mąkę partiami i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Użyłem miarki, to w cieście-zajęło 600 gramów mąki. Do posypania stołu około 100 gramów.
Krok 10:
Odkurz stół mąką i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto jest miękkie, lekko przylega do dłoni. Jeśli podczas ugniatania ciasto nadal mocno się klei, dodaj mąkę około łyżki stołowej i zagniataj, aż będzie gładkie.
Krok 11:
Włóż gotowe ciasto do głębokiego dużego kubka, przykryj celofanem i ręcznikiem na wierzchu. Umieść w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny na wzrost.
Krok 12:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Składniki nadzienia: ziemniaki, cebula, masło, sól, gałka muszkatołowa.
Krok 13:
Gotowanie tłuczonych ziemniaków. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, aby szybciej się ugotowały. Wlej tyle wody do rondla, aby był mniej więcej na poziomie ziemniaków. Dodaj sól. I gotuj do miękkości.
Krok 14:
Na patelni roztop masło, dodaj obraną i posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula będzie gotowa, aby była przezroczysta.
Krok 15:
Aby szybciej schłodzić gotowe ziemniaki, możesz umieścić patelnię w zlewie z zimną wodą. Jeśli podczas gotowania ziemniaków w rondlu pozostanie woda, nie trzeba jej spuszczać. Tłuczkiem robimy tłuczone ziemniaki. Dodaj całą smaż do puree razem z olejem, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj, aby cebula była równomiernie rozłożona.
Krok 16:
Ciasto wyrosło 4 razy. Usuwamy celofan, zwilżamy ręce wodą i ugniatamy ciasto.
Krok 17:
Odkurz stół mąką. Ciasto dzielimy na pół. Bierzemy jedną część i zwijamy kiełbasę, dzielimy ją na 10 części.
Krok 18:
Z każdej części rozwałkuj ciasto o średnicy około 10 cm.
Krok 19:
Umieść łyżkę nadzienia na środku.
Krok 20:
Ściśnij krawędzie, jak pierogi. Zginamy końce ciasta do środka.
Krok 21:
I obróć szew w dół. Poprawiamy rękami, aby uzyskać równy owal.
Krok 22:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż placki, przykryj celofanem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut, aby wyłożyć. W międzyczasie zajmijmy się drugą częścią ciasta i przyklejamy placki na drugiej blasze do pieczenia, a także zostawiamy do proofingu.
Krok 23:
Wstrząśnij 1 jajkiem i posmaruj powierzchnię ciasta pędzlem.
Krok 24:
Posyp sezamem na wierzchu.
Krok 25:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut na złoty kolor. Temperatura pieczenia wszystkich piekarników jest inna, kieruj się własną.
Krok 26:
Dostałem 20 dużych ciast o długości 10-12 cm, jeśli chcesz mieć mniejszy rozmiar, zrób więcej kawałków podczas krojenia ciasta.
Krok 27:
Tak wyglądają placki na uskoku.
Krok 28:
Paszteciki z mlekiem w proszku są gotowe. Smacznego! Wezwij wszystkich do picia herbaty.
Krok 29:
Jeśli nie zjesz wszystkich ciast naraz, musisz je przykryć celofanem i ręcznikiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g