ziemniaki w skórce w piekarniku

najsmaczniejsze i najłatwiejsze danie dla całej rodziny! Ziemniaki w skórce piecze się w piekarniku z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Dzięki bruzdom na bulwach ziemniaki są nie tylko smaczne, ale także efektowne. Możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 57 % 16 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki w skórce w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do pieczenia musisz wybrać odpowiednie ziemniaki, ponieważ istnieją odmiany, które nawet po godzinie w piekarniku pozostaną surowe. W sklepie nazwy odmian nie są zapisywane na metkach cenowych, więc skup się na kolorze miąższu: im jaśniejszy, tym więcej skrobi w nim i tym szybciej ziemniaki się ugotują.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz ziemniaki i dokładnie wyszoruj szczotką, aby usunąć całą ziemię. Wysusz bulwy. Lepiej jest wziąć duże ziemniaki, wygodniej jest je przygotować do pieczenia i wygląda bardziej spektakularnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Użyj widelca na całej długości każdego ziemniaka, aby podrapać bruzdy, starając się je pogłębić. Im głębsze bruzdy, tym smaczniejsze i bardziej teksturowane będą gotowe ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Użyj rąk, aby wetrzeć sól, pieprz i zioła w ziemniaki. Mam włoskie zioła w młynie wraz z solą morską, więc nie wziąłem dodatkowej soli. Możesz zastąpić te przyprawy gotową mieszanką przypraw do ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż ziemniaki w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia lub na małej blasze do pieczenia. Wlej olej roślinny do formy, aby pokrył całe dno. Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 minut. Następnie ostrożnie odwróć ziemniaki upieczoną różową stroną do góry. Wróć formę do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż po drugiej stronie pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków oraz funkcji piekarnika. Wewnątrz ziemniaki powinny stać się miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast podawaj gotowe ziemniaki, uzupełnione świeżymi ziołami i warzywami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy