skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki w skórce w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do pieczenia musisz wybrać odpowiednie ziemniaki, ponieważ istnieją odmiany, które nawet po godzinie w piekarniku pozostaną surowe. W sklepie nazwy odmian nie są zapisywane na metkach cenowych, więc skup się na kolorze miąższu: im jaśniejszy, tym więcej skrobi w nim i tym szybciej ziemniaki się ugotują.
Krok 2:
Dobrze opłucz ziemniaki i dokładnie wyszoruj szczotką, aby usunąć całą ziemię. Wysusz bulwy. Lepiej jest wziąć duże ziemniaki, wygodniej jest je przygotować do pieczenia i wygląda bardziej spektakularnie.
Krok 3:
Użyj widelca na całej długości każdego ziemniaka, aby podrapać bruzdy, starając się je pogłębić. Im głębsze bruzdy, tym smaczniejsze i bardziej teksturowane będą gotowe ziemniaki.
Krok 4:
Użyj rąk, aby wetrzeć sól, pieprz i zioła w ziemniaki. Mam włoskie zioła w młynie wraz z solą morską, więc nie wziąłem dodatkowej soli. Możesz zastąpić te przyprawy gotową mieszanką przypraw do ziemniaków.
Krok 5:
Ułóż ziemniaki w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia lub na małej blasze do pieczenia. Wlej olej roślinny do formy, aby pokrył całe dno. Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik.
Krok 6:
Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 minut. Następnie ostrożnie odwróć ziemniaki upieczoną różową stroną do góry. Wróć formę do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż po drugiej stronie pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków oraz funkcji piekarnika. Wewnątrz ziemniaki powinny stać się miękkie.
Krok 7:
Natychmiast podawaj gotowe ziemniaki, uzupełnione świeżymi ziołami i warzywami. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g